Leren van andere landen: Terugblik International Pension Workshop ’20
Van 22 tot 24 januari vond de jaarlijkse, internationale pensioenconferentie van Netspar plaats in Leiden. Ruim 120 onderzoekers uit onder meer Italië, Frankrijk, de Verenigde Staten en Australië presenteerden academisch pensioenonderzoek rond vraagstsukken op het gebied van finance, gedrag, wonen, werken, levensverwachting, keuze en pensionering.
Doel van deze jaarlijkse bijeenkomst van en voor academici is het presenteren en feedback ophalen van onderzoekers uit verschillende landen en werkvelden. Voor onderzoekers is de IPW “the place to be” om zich te laten informeren en inspireren, te leren van andere landen en te netwerken met toponderzoekers op het gebied van pensioen, arbeidsmarkt en vergrijzing.
Keynotes
Keynote Courtney Coile (Wellesley College) vertelde over het 25-jaar lopende onderzoeksproject dat zij leidt, waarbij over 12 landen gekeken is naar de impact van pensioenhervormingen op de keuzes van mensen ten aanzien van arbeidsmarkt.
Jeffrey Robert Brown (The University of Illinois, Urbana-Champaign) ging in op de effecten van uitstelgedrag, het belang van annuïteiten en de rol van framing in communicatie om mensen in actie te krijgen.
Interviews
Dit jaar geven we u graag een sneak preview van het nieuwste, internationale, academische pensioenonderzoek dat Netspar faciliteert en financiert. De presenaties vindt u online (zie tabblad programma) en hieronder diverse interviews met de twee keynote sprekers en diverse onderzoekers op onze homepage en op LinkedIn:
- Interview met Courtney Coile (NBER International Social Security Project) “Pensioenhervormingen hebben grote invloed op de beslissing van werknemers om langer te blijven werken”
- Interview met Jan Kabátek (University of Melbourne) Pensioencommunicatie: “Kennisseminars van pensioenfondsen hebben een positief effect op spaargedrag”
- Interview met Jeff Brown (University of Illinois, Urbana Champaign) “Annuïteiten vormen een complex probleem – uitstel en onzekerheid staan welvaartswinst in de weg”
- Interview met Julian Schmied (Max Planck Institute for Demographic Research) Data gebruiken om toereikend pensioen te bepalen: “In veel landen zijn de gerealiseerde vervangingspercentages waarschijnlijk ontoereikend”
- Interview met Paul Smeets (Maastricht University) “Geheugen schetst te positief beeld van in het verleden behaalde resultaten”
- Interview met Susan Thorp (University of Sydney) “Weinig interesse in persoonlijke financiën: waarden helpen voorspellen wie de juiste keuzes maakt”
- Interview met Irene Ferrari (Max Planck Institute) “Kennis van het pensioenstelsel levert een positieve bijdrage aan arbeidsparticipatie van oudere werknemers”