Projecten (196)
Netspar kent op verschillende momenten per jaar aan onderzoeksprojecten een bedrag toe variërend van € 10.000 tot € 500.000. Hieronder vindt u een overzicht met alle lopende en afgeronde onderzoeksprojecten. Onderzoekers kunnen voorstellen indienen binnen de verschillende calls voor kort- en langlopende onderzoeksprojecten die Netspar gedurende het jaar uitzet. Neem voor meer informatie contact op met beleidsadviseur onderzoek Silvie van Halder via 013 – 466 37 93 of via email.
Theme
Pensioenplanning in de tijd van AI – wat kunnen we leren van digitale referentiegroepen?
We brengen een nieuwe, op onderzoek gebaseerde pensioen-app na een reeks grootschalige veldexperimenten in heel Nederland, om nieuwe manieren te bedenken om de pensioenplanning voor specifieke doelgroepen te ondersteunen en nieuwe inzichten te geven over: hoe je jongeren kunt betrekken om aan de slag te gaan met pensioenplanning, hoe mensen die vlak voor hun pensioen staan kunnen worden geholpen bij het maken van passende…
Theme
ESG-voorkeuren begrijpen, meten en toepassen
Voorkeuren op het gebied van milieu, maatschappij en bestuur (ESG) zijn van fundamenteel belang geworden in het beleggings- en pensioendomein. Steeds meer beleggers eisen dat hun beleggingen zich aan de regels voor ESG-criteria houden, en het bedrag dat in ESG-beleggingen is geïnvesteerd is ook aanzienlijk toegenomen in het afgelopen decennium. Ook wordt het in wetgeving zoals MiFID II en EIOPA, steeds vaker verplicht om…
Theme
Meten van risicovoorkeuren en risicocommunicatie – Een grootschalige vergelijking van methoden en de implicaties ervan voor de pensioensector
Het begrijpen van risicovoorkeuren is van cruciaal belang in de financiële sector, vooral in Nederland, waar pensioenfondsen in het nieuwe pensioenstelsel rekening moeten houden met de risicovoorkeuren van deelnemers. Er bestaat echter geen wetenschappelijke consensus over welke methoden moeten worden gebruikt voor het meten van risicovoorkeuren, en de Autoriteit Financiële Markten onderschrijft geen specifieke methoden. Bovendien verplicht de implementatie van het nieuwe pensioenstelsel het…
Theme
Een nieuw pensioensysteem introduceren: het belang van distributieve, procedurele en interactieve rechtvaardigheid
De komende jaren zal in Nederland een nieuw pensioenstelsel van start gaan. De mate waarin pensioendeelnemers tevreden zullen zijn met het nieuwe stelsel zal niet alleen afhangen van de uiteindelijke uitkering die zij zullen ontvangen. De tevredenheid over het systeem zal ook afhangen van de mate waarin (1) de uiteindelijke uitkering aansluit bij de verwachtingen van de deelnemers, (2) deelnemers de verdelingsprincipes als rechtvaardig…
Topicality (short-term)
Performance toets bedrijfstakpensioenfondsen
De performancetoets is een onderdeel van het vrijstellings- en boetebesluit voor bedrijfstakpensioenfondsen. Wanneer uit deze test blijkt dat een bedrijfstakpensioenfonds zeer matig presteert, dan heeft een werkgever mogelijkheden om uit te treden. De performancetoets kent echter een nogal een theoretisch concept. Onderzocht zal worden wat het effect is wanneer deze berekening gebaseerd is op actuele, feitelijke data
Topicality (short-term)
Passende beleggingsrisicoprofielen bepalen
Het nieuwe Nederlandse pensioenstelsel vereist dat pensioenuitvoerders voor verschillende groepen deelnemers een passend beleggingsrisicoprofiel bepalen, afhankelijk van hun vermogen om beleggingsrisico’s te dragen (risicocapaciteit) en van hun risicovoorkeuren (risicotolerantie) (Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, 2020 ). Een belangrijke vraag voor pensioenuitvoerders is hoe de verdeling van de overrendementen (in het nieuwe pensioencontract) of het beleggingsbeleid (Wet Verbeterde Premieregeling; WVP) per groep deelnemers wordt…
Comparative Research
The political process and phase-in period of pension reforms
In December 2022, the House of Representatives of The Netherlands voted in favor of a major redesign of the funded pillar of the Dutch pension system. This new pension law is the culmination of (at least) 12 years of negotiations between social partners, the government, and parliament. The Netherlands is not the only country which is in the process of implementing a major redesign…
Comparative Research
Social and Economic Consequences of Widowhood during Retirement: A Comparative Study on Pensions and Survivor Benefits
Widowhood is a critical life course event that entails not only profound grief, but also severe social and economic consequences. For instance, spousal loss can significantly reduce household income, while expenses remain unchanged. 1–3 Such a rapid drop in purchasing power, together with other psychological and social challenges, puts widows and widowers at a high risk of poverty and exclusion. Moreover, these risks are…
Comparative Research
The interplay of work-family trajectories and welfare provisions in (in)voluntary retirement: A cross-national comparison of 28 European countries
We often imagine retirement as a voluntary withdrawal from the labor market to enjoy the later stage of life. The reality for most people, however, is different. Many retirees exit the workforce not because they want to, but because they are forced to. When forced to retire, people are not well-prepared for post-retirement life and may, therefore, face psychological, social, and financial problems. This…
Topicality (short-term)
Heldere communicatie over onzekere uitkomsten
Het nieuwe pensioenstelsel brengt onzekerheid met zich mee voor deelnemers. Tijdens het opbouwen van het pensioen zal de hoogte van de verwachte uitkering fluctueren als gevolg van economische ontwikkelingen. Onzekerheid leidt vaak tot negatieve emoties en het vermijden van keuzes (Han, 2013). In het geval van pensioenen kan dat leiden tot onnodige onrust, maar ook tot het uitstellen van stappen om een wenselijke aanvulling…