Projecten (187)
Netspar kent op verschillende momenten per jaar aan onderzoeksprojecten een bedrag toe variërend van € 10.000 tot € 500.000. Hieronder vindt u een overzicht met alle lopende en afgeronde onderzoeksprojecten. Onderzoekers kunnen voorstellen indienen binnen de verschillende calls voor kort- en langlopende onderzoeksprojecten die Netspar gedurende het jaar uitzet. Neem voor meer informatie contact op met beleidsadviseur onderzoek Silvie van Halder via 013 – 466 37 93 of via email.
Topicality (short-term)
Heldere communicatie over onzekere uitkomsten
Het nieuwe pensioenstelsel brengt onzekerheid met zich mee voor deelnemers. Tijdens het opbouwen van het pensioen zal de hoogte van de verwachte uitkering fluctueren als gevolg van economische ontwikkelingen. Onzekerheid leidt vaak tot negatieve emoties en het vermijden van keuzes (Han, 2013). In het geval van pensioenen kan dat leiden tot onnodige onrust, maar ook tot het uitstellen van stappen om een wenselijke aanvulling…
Topicality (short-term)
Ondersteuning deelnemers bij het kiezen van vaste of variabele uitkering aan de hand van experience sampling op het voorlopig en definitieve keuzemoment
Binnen de verbeterde premieregeling krijgen deelnemers voor pensioendatum de keuze voor een vaste of variabele uitkering. Hiertoe hanteren pensioenfondsen standaardmodellen en een voorgeschreven berekeningsmethodiek. Deelnemers zien daarin het verwachte pensioen, pensioen ‘in goed’ en ‘in slecht’ weer. Daarmee krijgen deelnemers echter nog geen inzicht in de jaar-op-jaar volatiliteit van de uitkeringen. Door middel van ‘experience’ sampling waarbij je het verloop van een beperkt aantal…
Topicality (short-term)
Samen leren van risicopreferentieonderzoeken
Het doel van dit onderzoek is om gegevens van verschillende RPO’s (risicopreferentieonderzoeken) in de pensioensector samen te voegen en te analyseren, om sneller te kunnen leren. Hoe groot zijn de verschillen tussen methoden, tussen doelgroepen, en tussen perioden waarin RPO’s uitgevoerd zijn? Ofwel, wat kunnen we zeggen over en leren van de heterogeniteit? Een leidraad voor de methodieken die we willen vergelijken is het…
Topicality (short-term)
Persoonlijke karakteristieken en robuuste life-cycle beleggingen
In de wet toekomst pensioen (Wtp) staat dat pensioenuitvoerders dienen te beleggen op basis van de risicohouding van de deelnemers. Er gaat daarom veel aandacht naar het uitvragen van risico preferenties. Een zorgpunt bij het uitvragen van risicopreferenties is of een methode wel de ware ‘gamma’ oplevert die in het model staat voor de risicoaversie. Het gevolg is dat de geschatte parameters uit de…
Topicality (short-term)
Adequate oudedagsvoorziening voor alle werkenden
Afhankelijk van de definitie en het wel of niet meerekenen van zzp’ers, bouwt ongeveer 10% tot 25% van de werkende beroepsbevolking geen pensioen op in de tweede pijler. Daarnaast kent de tweede pijler veel magere regelingen met een tekortschietende opbouw, de zogenoemde ‘grijze vlek’. Het gemis aan pensioen in de tweede pijler wordt maar – zeer – ten dele gecompenseerd door extra opbouw in…
Topicality (short-term)
Welvaartseffecten door collectieve investeringen op basis van heterogene voorkeuren
In het nieuwe Nederlandse pensioenakkoord moeten pensioenfondsen en verzekeraars de risicovoorkeuren en risicocapaciteit van hun deelnemers uitvragen en (collectieve) beleggingsstrategieën daarop aanpassen. Risicovoorkeuren kunnen heel verschillend zijn: de één wil de kans op indexatie misschien liever vergroten, de ander wil koste wat het kost een verlaging van zijn/haar pensioen vermijden. Deze variatie in risicovoorkeuren kan worden gemodelleerd door gebruik te maken van utility functions…
Theme
Optimale intergenerationele risicodeling met referentieafhankelijke preferenties
In december 2020 heeft de Nederlandse regering een pensioenwet gepubliceerd waarin de belangrijkste kenmerken van een hervorming van de Nederlandse bedrijfspensioenen worden uiteengezet. Een belangrijk kenmerk is dat deelnemers aan het nieuwe pensioencontract niet langer pensioenaanspraken opbouwen, maar een aandeel verwerven in een collectief vermogen. Verder moet elk pensioenfonds een deel van het collectieve vermogen reserveren als solidariteitsbuffer die kan worden gebruikt voor vermogensoverdracht…
Theme
The measurement, understanding and application of risk aversion differences for pension investments.
Dit onderzoek richt zich op risicovoorkeuren van pensioendeelnemers. In het nieuwe pensioenstelsel hebben deelnemers meer invloed in de wijze waarop hun premie wordt belegd. Pensioenfondsen zijn daarom verplicht om na te gaan hoeveel risico individuele deelnemers willen nemen met hun pensioenbeleggingen. In dit project wordt middels een literatuurstudie onderzocht wat de meest betrouwbare manier is om na te gaan welk risico individuele pensioendeelnemers willen…
Theme
Werken op hogere leeftijd en wanneer gehandicapt: de rol van werkgeversverantwoordelijkheid
We analyseren de rol van werkgevers bij het creëren van geschikte arbeidsmarktomstandigheden om de productiviteit van arbeiders op peil te houden. We richten ons op twee groepen: gehandicapten en ouderen. We analyseren de verantwoordelijkheid van de werkgever om voorzieningen te treffen voor werknemers met een gedeeltelijke handicap, en om voor oudere werknemers in flexibele arbeidsregelingen tot de wettelijke pensioenleeftijd of daarna te voorzien. In…
Theme
Pensioenvoorbereiding van migranten: risicofactoren, oorzaken, oplossingen
Het aantal gepensioneerden in Nederland dat een migratieachtergrond heeft, is groter dan ooit (4,3 miljoen) en zal de komende jaren blijven stijgen. Er is verrassend weinig bekend over de gesteldheid van hun pensioen en hun voorbereidingen daarop (inclusief timing en financiële planning). Dit is zorgelijk, omdat veel migranten waarschijnlijk slecht voorbereid zijn op hun pensionering, en pensioenfondsen zouden moeite kunnen hebben om te zorgen…