Projecten (24)
Netspar kent op verschillende momenten per jaar aan onderzoeksprojecten een bedrag toe variërend van € 10.000 tot € 500.000. Hieronder vindt u een overzicht met alle lopende en afgeronde onderzoeksprojecten. Onderzoekers kunnen voorstellen indienen binnen de verschillende calls voor kort- en langlopende onderzoeksprojecten die Netspar gedurende het jaar uitzet. Neem voor meer informatie contact op met beleidsadviseur onderzoek Silvie van Halder via 013 – 466 37 93 of via email.
Topicality (short-term)
Samen leren van risicopreferentieonderzoeken
Het doel van dit onderzoek is om gegevens van verschillende RPO’s (risicopreferentieonderzoeken) in de pensioensector samen te voegen en te analyseren, om sneller te kunnen leren. Hoe groot zijn de verschillen tussen methoden, tussen doelgroepen, en tussen perioden waarin RPO’s uitgevoerd zijn? Ofwel, wat kunnen we zeggen over en leren van de heterogeniteit? Een leidraad voor de methodieken die we willen vergelijken is het…
Topicality (short-term)
Persoonlijke karakteristieken en robuuste life-cycle beleggingen
In de wet toekomst pensioen (Wtp) staat dat pensioenuitvoerders dienen te beleggen op basis van de risicohouding van de deelnemers. Er gaat daarom veel aandacht naar het uitvragen van risico preferenties. Een zorgpunt bij het uitvragen van risicopreferenties is of een methode wel de ware ‘gamma’ oplevert die in het model staat voor de risicoaversie. Het gevolg is dat de geschatte parameters uit de…
Theme
Pensioenvoorbereiding van migranten: risicofactoren, oorzaken, oplossingen
Het aantal gepensioneerden in Nederland dat een migratieachtergrond heeft, is groter dan ooit (4,3 miljoen) en zal de komende jaren blijven stijgen. Er is verrassend weinig bekend over de gesteldheid van hun pensioen en hun voorbereidingen daarop (inclusief timing en financiële planning). Dit is zorgelijk, omdat veel migranten waarschijnlijk slecht voorbereid zijn op hun pensionering, en pensioenfondsen zouden moeite kunnen hebben om te zorgen…
Topicality (short-term)
Ontwikkeling van risicohouding
De bereidheid van mensen om risico’s te nemen, beïnvloedt een scala aan beslissingen, waarvan er vele relevant zijn voor (pensioen-) sparen en beleggen. Financiële instellingen hebben daarom een bijzonder belang bij de risicohouding van hun cliënten en zelfs een wettelijke verplichting om de risicohouding van hun cliënten te meten en hiermee rekening te houden. Met het recente pensioenakkoord worden pensioenfondsen ook aangezet om de…
Theme
Inzicht in ongelijkheid op oudere leeftijd: de impact van ontwikkelingen in werk, gezin en gezondheid op het economische, sociale en psychologische welzijn na pensionering in heel Europa
Het doel van dit project is om een beter begrip te krijgen van de ongelijkheid op oudere leeftijd, die mogelijk toeneemt als gevolg van het beleid om een langer beroepsleven te bevorderen. Om dit doel te bereiken, zal het project onderzoeken hoe en in welke mate ongelijkheid in ontwikkelingen in werk, gezin en gezondheid tijdens de levensloop vóór pensionering, de ongelijkheid in de overgang…
Topicality (short-term)
Maatregelen voor risico- en tijdvoorkeuren en hun relatie tot financiële beslissingen in het veld: een enquête
Kennis over de solidariteitsvoorkeuren, tijdsvoorkeuren en risicovoorkeuren (STR) van Nederlanders is van groot belang bij het formuleren van effectief en doelgericht beleid in het Nederlandse pensioenstelsel. Het is hoogst waarschijnlijk dat de COVID-19 pandemie en de daardoor genomen maatregelen een invloed zullen hebben op STR en dat beleid daarop zal moeten worden aangepast. In dit Topicality project volgen wij de ontwikkeling van STR in…
Topicality (short-term)
Arbeidsmarkteffecten van progressieve premies en degressieve opbouw
In dit topicality project zijn we geïnteresseerd in de arbeidsmarkteffecten van progressieve premies en van degressieve opbouw, als alternatief voor de doorsneepremie. Daarvoor is een inschatting van verschillende arbeidsaanbod- en arbeidsvraagelasticiteiten voor jongeren en ouderen van belang. Voor de arbeidsaanbodelasticiteiten van jongeren en ouderen (voor het loon en de pensioenopbouw) zullen we gebruikmaken van schattingen in de literatuur. Er is een uitgebreide literatuur over…
Comparative Research
Social Security and Retirement Around the World: Lessons from a Long-Term Collaboration
Public pension programs play a critical role in both retirement security and retirement decisions, creating financial incentives that may encourage or discourage work at older ages. Over the past several decades, many countries have enacted social security reforms in response to fiscal pressures. During the same period, virtually all developed economies have experienced rising male and female labor force participation rates at older ages….
Comparative Research
Private pension annuities out of savings or housing wealth? A comparative study of Italy and the Netherlands
The life-cycle model (Modigliani, 1960) predicts that people accumulate assets for consumption smoothing and thus to compensate possible income drops, especially upon retirement. This includes also housing that, as any other asset, can possibly be decumulated (or downsized) later in the life-cycle. Unanticipated wealth shocks (including shocks to housing wealth) should lead to a modification of the individuals’ consumption-saving path. There are factors that…
Topicality (short-term)
Inkomenspositie nabestaanden
Het doel van dit topicality project is om nader te duiden hoe groot de inkomensterugval is bij het overlijden van de partner en bij welke groepen huishoudens het inkomensrisico het grootst is. Hoe hoog is het huidige vervangingsratio van het nabestaandenpensioen in Nederland en wat is de variëteit hierin? In hoeverre heeft bijvoorbeeld een achterblijvende nabestaande met kinderen een slechter vooruitzicht dan een achterblijvende…