Projecten (151)
Netspar kent op verschillende momenten per jaar aan onderzoeksprojecten een bedrag toe variërend van € 10.000 tot € 500.000. Hieronder vindt u een overzicht met alle lopende en afgeronde onderzoeksprojecten. Onderzoekers kunnen voorstellen indienen binnen de verschillende calls voor kort- en langlopende onderzoeksprojecten die Netspar gedurende het jaar uitzet. Neem voor meer informatie contact op met beleidsadviseur onderzoek Silvie van Halder via 013 – 466 37 93 of via email.
Theme
Klimaatrisico’s in investeringsportefeuilles
Klimaatrisico’s (inclusief fysiek risico en transitierisico) behoren tot de belangrijkste financiële risico’s voor de beleggingsportefeuilles van pensioenfondsen en verzekeraars. Nieuwe EU-regelgeving verplichten pensioenfondsen om klimaatrisico’s mee te nemen in hun “own risk assessment”. Klimaatrisico’s zijn systematisch (vanwege de verstrekkende effecten) en moeilijk te meten (Knightiaanse onzekerheid). Historische gegevens zijn van weinig nut. Pensioenfondsen en verzekeraars ontwikkelen verschillende benaderingen om klimaatrisico’s te meten en te…
Theme
Pensioenmonitor: oorzaken en gevolgen van vertrouwen in pensioeninstituties begrijpen
Vertrouwen is een key asset voor pensioenuitvoerders, aangezien de producten en diensten die zij leveren, betrekking hebben op het feit dat mensen afstand doen van hun geld in ruil voor beloften die een leven lang bestrijken. Het blootleggen van vertrouwen in pensioeninstellingen komt op een cruciaal moment, aangezien het Nederlandse pensioenstelsel in beweging is. De regering heeft fundamentele hervormingen doorgevoerd als reactie op de…
Theme
Individuele pensioenkeuzes in onzekere tijden: bevordering van de digitale ondersteuning voor risicovolle pensioenbeslissingen
Pensioendeelnemers worden in toenemende mate geconfronteerd met onzekerheid rondom hun pensioen en krijgen zelf een grotere verantwoordelijkheid voor het regelen van een goed pensioen. Met het nieuwe pensioenakkoord, staan ook bestuurders van pensioenfondsen voor nieuwe uitdagingen, onder andere omdat hun risico-rendementsbeslissingen voor pensioenbeleggingen zich meer rechtstreeks vertalen in variatie in het pensioeninkomen van de pensioendeelnemers. In dit project onderzoeken we daarom drie belangrijke aspecten…
Topicality (short-term)
Maatregelen voor risico- en tijdvoorkeuren en hun relatie tot financiële beslissingen in het veld: een enquête
Kennis over de solidariteitsvoorkeuren, tijdsvoorkeuren en risicovoorkeuren (STR) van Nederlanders is van groot belang bij het formuleren van effectief en doelgericht beleid in het Nederlandse pensioenstelsel. Het is hoogst waarschijnlijk dat de COVID-19 pandemie en de daardoor genomen maatregelen een invloed zullen hebben op STR en dat beleid daarop zal moeten worden aangepast. In dit Topicality project volgen wij de ontwikkeling van STR in…
Topicality (short-term)
Het meten van risicocapaciteit
In het recent afgesloten pensioenakkoord zijn afspraken gemaakt over onder andere een nieuw pensioencontract (zie Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, 2020). Er zal ernaar worden gestreefd dat deelnemers hetzelfde pensioenniveau als nu kunnen blijven behalen. Verplichtstelling van pensioenregelingen blijft ook behouden en pensioenfondsen blijven pensioenregelingen collectief uitvoeren en beleggen. Het pensioeninkomen zal in principe afhangen van het rendement op de ingelegde premies en…
Topicality (short-term)
De solidariteitsreserve juridisch ontrafeld
Een “intrinsiek” onderdeel -wettelijk als verplichting vastgelegd – van het nieuwe pensioencontract is solidariteitsreserve voor intergenerationele risicodeling. Dat is volgens de Hoofdlijnennotitie over de uitwerking van het pensioenakkoord, een collectief vermogen, gevuld uit premies en rendement, waarmee risico’s over leeftijdsgroepen (huidige en toekomstige generaties) worden verdeeld. Met deze solidariteit zouden stabielere en gemiddeld hogere pensioenuitkomsten bereikbaar zijn. De uitwerking van de solidariteitsreserve moet in…
Topicality (short-term)
Afwegingen ten aanzien van inkomens- en waarde-effecten per deelnemer bij invaren naar het nieuwe contract
Netspar gaat in opdracht van het ministerie van SZW een onderzoeksproject uitvoeren waarmee inzicht wordt geboden in de doorwerking van de verschillende “knoppen” (instrumenten) in de pensioenuitkomsten (scores op basis van de genoemde criteria). Deze worden numeriek geïllustreerd aan de hand van realistische voorbeelden voor fondsen met verschillende leeftijdssamenstellingen en startdekkingsgraden op basis van een te ontwikkelen ALM-model. De waardering van bestaande rechten gebeurt…
Topicality (short-term)
Gevoeligheid transitie voor veronderstellingen en omstandigheden
Bij overstap naar het nieuwe pensioencontract is de vormgeving van de transitie van invloed op de pensioenuitkomsten. Fondsen zullen hiervoor concrete berekeningen moeten uitvoeren en daarvoor gebruik maken van (parameter)veronderstellingen. Tevens zal de stand van de economie (bijvoorbeeld rente, UFR) van invloed zijn op de uitkomsten bij de daadwerkelijk overgang. In dit onderzoek gaan we in op de vraag in hoeverre de relevant geachte…
Topicality (short-term)
Vormgeving solidariteitsreserve
In juni 2020 heeft de regering een hoofdlijnennota naar de Tweede Kamer gestuurd met daarin een voorstel voor de hervorming van het pensioenstelsel. Deze hoofdlijnennota is nog geen wetsvoorstel: belangrijke details moeten nog worden vastgesteld. Echter, de richting voor de hervorming van het pensioenstelsel is redelijk duidelijk. De hervorming omvat een nieuw fiscaal kader voor aanvullende pensioenen, en een ontwerp voor een nieuw pensioencontract….
Theme
Het effect van macroprudentiëel beleid op pensioenen en pensioenvoorbereiding
Na de financiële crisis hebben financiële toezichthouders, zoals ECB en DNB, verschillende maatregelen genomen om de financiële stabiliteit en het economisch herstel te verbeteren. Hun voornaamste doel was om bedreigingen voor de financiële sector die tot economische instabiliteit leiden te voorkomen. Deze maatregelen zullen naar alle waarschijnlijkheid hun weerslag hebben op het pensioendomein en dit dient te worden onderzocht. Pensioenfondsen, verzekeringsmaatschappijen en banken zijn…