Projecten (177)
Netspar kent op verschillende momenten per jaar aan onderzoeksprojecten een bedrag toe variërend van € 10.000 tot € 500.000. Hieronder vindt u een overzicht met alle lopende en afgeronde onderzoeksprojecten. Onderzoekers kunnen voorstellen indienen binnen de verschillende calls voor kort- en langlopende onderzoeksprojecten die Netspar gedurende het jaar uitzet. Neem voor meer informatie contact op met beleidsadviseur onderzoek Silvie van Halder via 013 – 466 37 93 of via email.
Comparative Research
Mandatory pension accrual of entrepreneurs: a comparison between the Netherlands and Iceland
There are several important differences between the systems in the Netherlands and in Iceland. The first pillar is means tested in Iceland and not in the Netherlands; the second pillar mandatory in Iceland but not in the Netherlands and the self-employed end up having a pension because they have to calculate own wages for tax purposes and pay a pension contribution on that basis….
Comparative Research
Pension Systems (Un)sustainability and Fiscal Constraints: A Comparative Analysis
The project evaluates the sustainability of the state pension systems of major advanced economies using a multi-period overlapping generations (OLG) model. The analysis takes a macroeconomic perspective, grounded on two novel contributions, one methodological, the other quantitative. The quantitative contribution is to provide empirical evidence on the debt limits and the sustainability of the pension systems in the ten largest EU countries (Austria, Belgium,…
Comparative Research
Pension Fees in the Netherlands, United States, Poland, and Canada
This project investigates pension fees in the Netherlands, Poland, Canada, and the United States, focusing on the determinants of low fees. The level of pension fees can have a large effect on pension account balances at retirement. Proper information about the level and structure of fees and charges is crucial for the effective governance of pension plans. It is also valuable to the members…
Topicality (short-term)
Prudente investeringen voor deelnemers met instabiele voorkeuren in een onzekere wereld
Het doel van dit onderzoeksproject is om de mogelijkheden te onderzoeken voor het bedenken van robuuste beleggingsstrategieën die de tijd goed doorstaan, rekening houdend met individuele voorkeuren, de ontwikkeling daarvan en het feit dat preferentiemetingen rumoerig zullen zijn. Centrale vragen zullen zijn: Hoe cruciaal is, gezien de potentiële tijdconsistentieproblemen en de niet te verwaarlozen individuele economische onzekerheid, personalisatie van beleggingsstrategieën voor jongere deelnemers? Hoe…
Topicality (short-term)
De houdbaarheid van de taakafbakening in het toekomstig pensioenstelsel
De taakafbakening tussen pensioenfondsen en andere pensioenuitvoerders, met name verzekeraars, bestaat uit regels betreffende domein- en productafbakening voor pensioenfondsen. De regels zijn deels gebaseerd op EU recht; dat betreft in het bijzonder de regel dat een pensioenfonds slechts activiteiten in verband met pensioen verricht (art. 116 Pensioenwet, het verbod van nevenactiviteiten, gebaseerd op richtlijn 2016/2341/EU – IBPV/IORP). De regels omtrent de afbakening komen tevens…
Topicality (short-term)
Economische en juridische aspecten van de keuze voor fondsen om wel of niet in te varen
In dit topicality project onderzoeken wij de economische en juridische gevolgen voor pensioenfondsen die niet of niet compleet invaren. Wij analyseren welke ruimte de (pensioen)wetgeving laat voor fondsen om niet in te varen en gaan in op de economische en juridische scenario’s en gevolgen indien pensioenfondsen besluiten niet in te varen. Dit onderzoek richt zich op twee hoofdvragen: Wat zijn de wettelijke vereisten bij…
Topicality (short-term)
Risk capacity meting: een overzicht van de wetenschappelijke literatuur en toepassing met behulp van Nederlandse administratieve data
Het nieuwe Nederlandse pensioenstelsel vereist dat pensioenuitvoerders een passend beleggingsrisicoprofiel bepalen voor verschillende groepen deelnemers, afhankelijk van hun vermogen om beleggingsrisico te dragen (risicocapaciteit) en hun risicovoorkeuren (risicotolerantie) (Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, 2020). Hoewel het meten van risicovoorkeuren goed ingeburgerd is, is er behoefte aan een goed ingeburgerde maatstaf voor risicocapaciteit (in het Nederlands: risicodraagvlak) die pensioenfondsen en verzekeraars kunnen toepassen. Dit…
Topicality (short-term)
Communicatie rond toedeling persoonlijke vermogens
Bij de overstap van een bestaande uitkeringsregeling naar hetzij de nieuwe Solidaire Premieovereenkomt (SPO) of de Flexibele Premieovereenkomst (FPO) worden aanspraken van deelnemers omgezet in een persoonlijk vermogen. De hoofdvraag van dit onderzoek betreft op welke wijze communicatie rondom deze overgang vormgegeven kan worden. De hoofdvraag valt uiteen in een aantal deelvragen. Hierbij maken we onderscheid tussen communicatie op het moment van besluitvorming (voor…
Topicality (short-term)
Kunnen we inflatierisico’s in de uitkering beter beheersen in de nieuwe premieregelingen?
Inflatie kan de koopkracht van pensioenen eroderen. Het onderwerp is vanwege de oplopende inflatie zeer actueel maar speelt in de voorgestelde nieuwe wetgeving nauwelijks een rol. In een eerder Netspar project hebben de onderzoekers de meerwaarde onderzocht van het delen van inflatierisico binnen een fonds tussen actieven en inactieven, o.a. door te werken met reële beschermingsrendementen. In dit vervolgproject adresseren we een aantal vragen…
Topicality (short-term)
Keuzebegeleiding rond vast en variabel pensioen
In de nieuwe flexibele premiecontracten en in de bestaande contracten onder de wet verbeterde premieregeling (Wvp) kunnen deelnemers rond hun pensioendatum kiezen tussen een vast maandelijks pensioen of een variabel pensioen dat naar verwachting hoger ligt maar ook onzeker is. In dit project wordt ingegaan op de gewenste begeleiding bij deze keuze en op mogelijke verschillen tussen deelnemers in de impact van deze begeleiding….