Projecten (155)
Netspar kent op verschillende momenten per jaar aan onderzoeksprojecten een bedrag toe variërend van € 10.000 tot € 500.000. Hieronder vindt u een overzicht met alle lopende en afgeronde onderzoeksprojecten. Onderzoekers kunnen voorstellen indienen binnen de verschillende calls voor kort- en langlopende onderzoeksprojecten die Netspar gedurende het jaar uitzet. Neem voor meer informatie contact op met beleidsadviseur onderzoek Silvie van Halder via 013 – 466 37 93 of via email.
Topicality (short-term)
Visuele communicatie van onzekere pensioenuitkeringen
In het nieuwe pensioenstelsel neemt het belang van een goede keuzebegeleiding van de deelnemers door pensioenfondsen en -uitvoerders nog meer toe. Daarbij staat men voor de lastige taak om deelnemers te informeren over de mogelijkheid dat de pensioenuitkering hoger of lager kan uitvallen. De voorspelling van de hoogte van de uitkering en de onzekerheidsmarge worden vaak visueel gecommuniceerd. Dergelijke visualisaties kunnen eenvoudiger geïnterpreteerd worden…
Topicality (short-term)
Ontwikkeling van risicohouding
De bereidheid van mensen om risico’s te nemen, beïnvloedt een scala aan beslissingen, waarvan er vele relevant zijn voor (pensioen-) sparen en beleggen. Financiële instellingen hebben daarom een bijzonder belang bij de risicohouding van hun cliënten en zelfs een wettelijke verplichting om de risicohouding van hun cliënten te meten en hiermee rekening te houden. Met het recente pensioenakkoord worden pensioenfondsen ook aangezet om de…
Topicality (short-term)
De rekening opmaken: heeft duurzaam beleggen invloed op risico en rendement?
In het afgelopen decennium zijn we getuige geweest van een opmerkelijke toename van duurzaam beleggen of “Environmental, Social, and Governance” (ESG) -beleggingen, vooral onder institutionele beleggers zoals pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen. Of duurzaam beleggen het risico en rendement van deze institutionele beleggers beïnvloedt, is een belangrijke vraag. Zowel in de financiële sector als in academisch onderzoek omarmt een populair standpunt het idee van “het goed…
Topicality (short-term)
NDC pensioen: een alternatief voor Nederland?
In de recente Netspar Brief/CPB Policy Brief ‘Lage rente en de toekomst van pensioenen’ (2020) wordt het NDC-pensioen (‘Niet-financieel Defined Contribution’) besproken als alternatief voor – een deel van – de huidige tweede pijler van aanvullende pensioenen. Het NDC-pensioen biedt een aanvullend pensioen maar dan op omslagbasis binnen de eerste pijler. Het omvat alle werkenden (dus ook ZZP-ers) en biedt een welvaartsvast pensioen gekoppeld…
Theme
Klimaatrisico’s in investeringsportefeuilles
Klimaatrisico’s (inclusief fysiek risico en transitierisico) behoren tot de belangrijkste financiële risico’s voor de beleggingsportefeuilles van pensioenfondsen en verzekeraars. Nieuwe EU-regelgeving verplichten pensioenfondsen om klimaatrisico’s mee te nemen in hun “own risk assessment”. Klimaatrisico’s zijn systematisch (vanwege de verstrekkende effecten) en moeilijk te meten (Knightiaanse onzekerheid). Historische gegevens zijn van weinig nut. Pensioenfondsen en verzekeraars ontwikkelen verschillende benaderingen om klimaatrisico’s te meten en te…
Theme
Pensioenmonitor: oorzaken en gevolgen van vertrouwen in pensioeninstituties begrijpen
Vertrouwen is een key asset voor pensioenuitvoerders, aangezien de producten en diensten die zij leveren, betrekking hebben op het feit dat mensen afstand doen van hun geld in ruil voor beloften die een leven lang bestrijken. Het blootleggen van vertrouwen in pensioeninstellingen komt op een cruciaal moment, aangezien het Nederlandse pensioenstelsel in beweging is. De regering heeft fundamentele hervormingen doorgevoerd als reactie op de…
Theme
Individuele pensioenkeuzes in onzekere tijden: bevordering van de digitale ondersteuning voor risicovolle pensioenbeslissingen
Pensioendeelnemers worden in toenemende mate geconfronteerd met onzekerheid rondom hun pensioen en krijgen zelf een grotere verantwoordelijkheid voor het regelen van een goed pensioen. Met het nieuwe pensioenakkoord, staan ook bestuurders van pensioenfondsen voor nieuwe uitdagingen, onder andere omdat hun risico-rendementsbeslissingen voor pensioenbeleggingen zich meer rechtstreeks vertalen in variatie in het pensioeninkomen van de pensioendeelnemers. In dit project onderzoeken we daarom drie belangrijke aspecten…
Topicality (short-term)
Maatregelen voor risico- en tijdvoorkeuren en hun relatie tot financiële beslissingen in het veld: een enquête
Kennis over de solidariteitsvoorkeuren, tijdsvoorkeuren en risicovoorkeuren (STR) van Nederlanders is van groot belang bij het formuleren van effectief en doelgericht beleid in het Nederlandse pensioenstelsel. Het is hoogst waarschijnlijk dat de COVID-19 pandemie en de daardoor genomen maatregelen een invloed zullen hebben op STR en dat beleid daarop zal moeten worden aangepast. In dit Topicality project volgen wij de ontwikkeling van STR in…
Topicality (short-term)
Het meten van risicocapaciteit
In het recent afgesloten pensioenakkoord zijn afspraken gemaakt over onder andere een nieuw pensioencontract (zie Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, 2020). Er zal ernaar worden gestreefd dat deelnemers hetzelfde pensioenniveau als nu kunnen blijven behalen. Verplichtstelling van pensioenregelingen blijft ook behouden en pensioenfondsen blijven pensioenregelingen collectief uitvoeren en beleggen. Het pensioeninkomen zal in principe afhangen van het rendement op de ingelegde premies en…
Topicality (short-term)
De solidariteitsreserve juridisch ontrafeld
Een “intrinsiek” onderdeel -wettelijk als verplichting vastgelegd – van het nieuwe pensioencontract is solidariteitsreserve voor intergenerationele risicodeling. Dat is volgens de Hoofdlijnennotitie over de uitwerking van het pensioenakkoord, een collectief vermogen, gevuld uit premies en rendement, waarmee risico’s over leeftijdsgroepen (huidige en toekomstige generaties) worden verdeeld. Met deze solidariteit zouden stabielere en gemiddeld hogere pensioenuitkomsten bereikbaar zijn. De uitwerking van de solidariteitsreserve moet in…