Steunt het grote publiek verlaging van AOW-leeftijd voor fysiek zware beroepen?

“Publieke steun voor verlaging van AOW-leeftijd in bepaalde gevallen, maar meer maatregelen nodig in de zorg en druk op oudere werknemers moet omlaag”

In de toekomst zullen oudere werknemers te maken krijgen met een dubbele last: langer doorwerken en mantelzorg verlenen. In deze studie is onderzocht hoe Nederlandse burgers in bepaalde gevallen aankijken tegen een verlaging van de AOW-leeftijd en welke factoren daarbij een rol spelen.

Lees de one pager

Kernboodschap voor de sector

  • Bij beslissingen om werknemers vroegtijdig met pensioen te laten gaan, moeten ook niet-werkgerelateerde factoren worden meegenomen, zoals intensieve mantelzorg en chronische gezondheidsproblemen.
  • Er zijn meer maatregelen nodig om de druk op oudere werknemers in de laatste fase van hun loopbaan te verlichten, zodat ze langer kunnen blijven werken. Voorbeelden zijn investeringen in technologie en personeelsbeleid (deeltijdpensioen of demotie).

Meer weten?

Lees het paper van Harry van Dalen¹², Kène Henkens¹²³, Jaap Oude Mulders¹ – ¹ NIDI-KNAW; ² TiU TISEM;
³ UMCG Groningen/UvA ‘De steun voor een ‘zware-beroepenregeling ontleed

Netspar, Network for Studies on Pensions, Aging and Retirement, is a thinktank and knowledge network. Netspar is dedicated to promoting a wider understanding of the economic and social implications of pensions, aging and retirement in the Netherlands and Europe.

MORE ABOUT NETSPAR


Mission en strategy           •           Network           •           Organisation           •          Magazine
Netspar Brief            •            Actionplan 2019-2023           •           Researchagenda

ABOUT NETSPAR

Onze partners

B20160708_achmea
B20160708_universiteit leiden
B20160708_asr
B20160708_erasmus
B20160708_tilburg university
Bekijk al onze partners