Pension Day 2023: pensioenonderzoek in de volle breedte

Van Groningen tot in Maastricht en van buiten Nederland. Vanuit alle windrichtingen kwamen op 12 oktober onderzoekers naar Pension Day in het Utrechtse Beatrixgebouw. En dat niet alleen: ook qua onderzoeksdisciplines was de variatie groot. Drie deelnemers over deze geslaagde dag vol kennisuitwisseling.

Pension Day is een evenement waar deelnemers vooral de diepgang van het pensioenveld verkennen. Dat gebeurt door de ontmoeting te faciliteren tussen onderzoekers werkzaam op het gebied van pensioenen, vergrijzing en de oude dag; dit keer ging het om ruim honderd onderzoekers. Tegelijk wordt qua onderzoeksthema’s de volle breedte opgezocht.

Ideeën testen

Universitair hoofddocent Servaas van Bilsen van Universiteit van Amsterdam kan dit onderschrijven. Hij is al lang betrokken bij Netspar en heeft veel edities meegemaakt van Pension Day. “In het begin stonden vooral financieel-economische onderwerpen centraal, maar nu gaat het bijvoorbeeld ook om onderwerpen als gezondheidszorg en klimaat.”

Deze brede blik kan veel opleveren voor zowel de wetenschappelijke wereld als de praktijk. “Je kunt in theorie bijvoorbeeld zeggen: op deze manier moet je pensioen beleggen. In de praktijk kan zoiets echter heel anders in elkaar zitten. Bij onderzoek dat heel lang duurt, is het fijn om dan ideeën te kunnen testen. Bijvoorbeeld tijdens een evenement als Pension Day.”

Coauteurs vinden

Vanuit de onderzoeksafdeling van De Nederlandsche Bank was Federica Teppa aanwezig. Ze blijft graag op de hoogte van het laatste onderzoek. Wat spreekt haar het meeste aan van Pension Day? Teppa: “Dat is het netwerken tijdens de koffiepauzes. Je ontmoet hier veel onderzoekers. Daarbij vind ik hier op een informele manier coauteurs.”

Ook over de sfeer is ze te spreken. “Pension Day heeft een heel vriendelijke, open en transparante sfeer. Verder zou je het kunnen omschrijven als intellectueel vrij: bij het bespreken van een paper staat het deelnemers vrij om welke vraag dan ook te stellen.”

Op de hoogte blijven

Actuaris Arjen Hussem van PGGM is ook naar Pension Day gekomen. Hij staat met beide benen in de praktijk, maar heeft een achtergrond in de wetenschap. Hussem: “Ik heb zelf in het verleden onderzoek gedaan, maar nu ben ik hier om op de hoogte te blijven van wat er gebeurt op dit gebied. Daarnaast was ik voorzitter en discussiant bij een sessie.”

Hussem is onder andere geïnteresseerd in onderzoek naar de risicohouding van deelnemers, een onderwerp dat tijdens Pension Day ook aan bod kwam. “Vanuit wet- en regelgeving hebben we onder meer te maken met dit onderwerp. Daarbij vind ik het mooi dat Netspar rond pensioen de brug slaat tussen de wetenschap en de praktijk.”

Lees ook het nieuwsbericht over de Netspar Thesis Awards. De bekendmaking van de winnaars vond plaats tijdens Pension Day.

Netspar, Network for Studies on Pensions, Aging and Retirement, is een denktank en kennisnetwerk. Netspar is gericht op een goed geïnformeerd pensioendebat.

MEER OVER NETSPAR


Missie en strategie           •           Netwerk           •           Organisatie           •          Podcasts
Board Brief            •            Werkprogramma 2023-2027           •           Onderzoeksagenda

OVER NETSPAR

Onze partners

B20220412_SPIN_logo+naam_2xPMS_2_voettekst
B20160708_universiteit leiden
B20160708_asr
BPL_Pensioen_logo+pay-off - 1610-1225 v1.1_grijswaarden
B20221103_Zwitserlevengrayscale
Bekijk al onze partners