Netspar vertegenwoordigd tijdens Pensioen3daagse

De Pensioen3daagse zit er weer op. Dit initiatief van Wijzer in geldzaken zet mensen aan om in actie te komen voor hun pensioen. De opening vond plaats tijdens het symposium BlikOpener in het Eye Filmmuseum in Amsterdam. Netspar was ook vertegenwoordigd.

Onderzoekers Max Groneck en Raun van Ooijen boden tijdens het symposium een try-out aan van hun pensioenvergelijkingstool. Deze tool ontwikkelen ze samen met het Netspar-netwerk en binnen hun Netspar Theme Grant. Bij hun stand in de hal van het Eye Filmmuseum konden bezoekers alvast de proef op de som nemen.

Meekijken over de schouder

Wat doet de tool precies? Max: “De pensioenvergelijkingstool geeft je als het ware de mogelijkheid om mee te kijken over de schouder van je buren. Je kunt je pensioensituatie namelijk vergelijken met referentiegroepen, dus met mensen die heel erg op je lijken. Ook kun je een blik in de toekomst werpen en ontdekken wat er gebeurt tijdens allerlei gebeurtenissen in je leven. Het bijzondere is dat dit kan op basis van een unieke dataset van het Centraal Bureau voor de Statistiek.”

Aha-effect bij bezoekers

Max en Raun zijn tevreden over de try-out. Max: “We lieten bezoekers aan de ene kant de tool zelf uitproberen op basis van hun persoonlijke situatie. Dat zorgde al voor een aha-effect. Aan de andere kant waren de meeste bezoekers professionals uit het werkveld. Vanuit hun achtergrond kwamen ze met waardevolle tips. We kregen bijvoorbeeld de suggestie om in de vergelijking ook je subjectieve verwachting over je pensioen mee te nemen.”

Een andere mogelijke verbetering ging over het opnemen van een groter spectrum van financiële risico’s in de tool, zoals de waardeontwikkeling van je beleggingen of huis. Raun: “Het nieuwe pensioenstelsel vraagt van deelnemers dat mensen zich bewust zijn van deze risico’s. Daarbij wordt meer uitgegaan van de eigen verantwoordelijkheid. Naast de risico’s waar we al van uitgaan, zouden we er meer kunnen opnemen in de tool, zoals arbeidsongeschiktheid.”

Vol notitieboek

Aan het einde van de dag gingen Max en Raun in ieder geval naar huis met een notitieboek vol tips en verbeteringen. Raun: “We gaan nu alles op een rij zetten en dit opnemen in een eindverslag. Daarbij gaan we op zoek naar feedback van partners en manieren om de pensioenvergelijkingstool naar een volgende fase te brengen.”

Meer weten? Bekijk de pagina’s over de themaprojecten van Max Groneck en Raun van Ooijen.

Netspar, Network for Studies on Pensions, Aging and Retirement, is een denktank en kennisnetwerk. Netspar is gericht op een goed geïnformeerd pensioendebat.

MEER OVER NETSPAR


Missie en strategie           •           Netwerk           •           Organisatie           •          Podcasts
Board Brief            •            Werkprogramma 2023-2027           •           Onderzoeksagenda

OVER NETSPAR

Onze partners

B20231704_DNB_Blacklogo
svb
B20211216_shell download
B20160708_uva
B20200924_Ortec Finance logo 250px_banner_small
Bekijk al onze partners