ZZP’er maakt ambitie niet waar

Als het gaat om de hoogte van het pensioen en de gewenste pensioendatum, hebben zelfstandig ondernemers dezelfde ambities als mensen in loondienst. Uit een analyse van Netspar-onderzoeker Mauro Mastrogiacomo blijkt echter dat zij vaak te weinig sparen, een laag bedrijfsvermogen hebben en kwetsbaar zijn op de huizenmarkt. Daardoor dreigen zij hun verwachtingen niet waar te maken.

Lees het volledige persbericht en de Netspar Brief

Deze Netspar Brief is onderdeel van het Netspar onderzoeksprogramma Wonen, Zorg en Pensioen

ACTUEEL

Het thema wonen, zorg en pensioen is onderwerp binnen het maatschappelijk pensioendebat. Het onderwerp heeft hoge prioriteit op de onderzoeksagenda van Netspar. Daarbij kijken we vooral naar de betekenis voor het individu (individueel pensioeninkomen, maatwerk en keuze).

Achtergrond

Pensioen wordt meer en meer gezien als een centraal onderdeel van de financiële planning ten behoeve van de oude dag. Daarbij maken mensen onder andere een afweging tussen geld nu en geld later. Wonen en zorg spelen daar, op hun eigen manier, ook een belangrijke rol in. Veel mensen maken zich zorgen of ze op oudere leeftijd in staat zijn te voorzien in hun zorgbehoefte. Tegelijkertijd zijn potentieel kwetsbare groepen (zoals de zelfstandigen uit Netspar Brief 7) zich niet altijd bewust van hun positie. En van de gevolgen van eerder gemaakte keuzes, zoals een aflossingsvrije hypotheek. Als huishoudens bij zowel wonen, zorg als pensioen bezig zijn met financiële planning voor de oude dag, kan een geïntegreerde benadering voordelen bieden.

Leestips
Lopende onderzoeksprojecten
Meer informatie

Voor vragen over het thema ´Wonen, zorg en pensioen´ kunt u contact opnemen met Michael Visser.

Netspar, Network for Studies on Pensions, Aging and Retirement, is een denktank en kennisnetwerk. Netspar is gericht op een goed geïnformeerd pensioendebat.

MEER OVER NETSPAR


Missie en strategie           •           Netwerk           •           Organisatie           •          Podcasts
Board Brief            •            Werkprogramma 2023-2027           •           Onderzoeksagenda

OVER NETSPAR

Onze partners

B20210618_Achmea_logo_grey
B20160708_universiteit utrecht
B20160708_erasmus
B20160708_ministeries
B20210909_SPMS_logo download greyscale smaller
Bekijk al onze partners