“Om risicovoorkeuren betrouwbaar te kunnen meten, is het aan te raden om een combinatie van methodes te gebruiken”

Op basis van onderzoek raden we pensioenaanbieders aan om een combinatie van methodes te gebruiken voor het meten van risicovoorkeuren. Het is belangrijk om te beseffen dat elke methode voor het meten van risicovoorkeuren gevoelig kan zijn voor gedragsbias en systematische meetfouten.
In de nieuwe Nederlandse pensioenovereenkomst moeten pensioenaanbieders investeringen doen die in lijn liggen met de risicovoorkeuren van hun deelnemers en moeten ze differentiëren per leeftijdsgroep. Er zijn echter geen vastgestelde standaards met betrekking tot het verzamelen van deze informatie. In de praktijk en bij wetenschappelijk onderzoek wordt er een grote verscheidenheid aan methodes gebruikt, zoals hypothetische onderzoeksvragen en opdrachten met prikkels die echte gevolgen hebben. Elke methode heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Daarom is het belangrijk om inzicht te hebben in de voordelen en nadelen van de verschillende methodes, voordat gekozen wordt voor een bepaalde methode of een combinatie van methodes.

 

Kernboodschap voor de sector

 

Netspar, Network for Studies on Pensions, Aging and Retirement, is een denktank en kennisnetwerk. Netspar is gericht op een goed geïnformeerd pensioendebat.

MEER OVER NETSPAR


Missie en strategie           •           Netwerk           •           Organisatie           •          Podcasts
Board Brief            •            Werkprogramma 2023-2027           •           Onderzoeksagenda

OVER NETSPAR

Onze partners

vu
NN_logo_gray
B20190901_nidi-logo_greyscale
B20160708_apg
B20160708_ministeries
Bekijk al onze partners