Welvaartseffecten door collectieve investeringen op basis van heterogene voorkeuren

In het nieuwe Nederlandse pensioenakkoord moeten pensioenfondsen en verzekeraars de risicovoorkeuren en risicocapaciteit van hun deelnemers uitvragen en (collectieve) beleggingsstrategieën daarop aanpassen. Risicovoorkeuren kunnen heel verschillend zijn: de één wil de kans op indexatie misschien liever vergroten, de ander wil koste wat het kost een verlaging van zijn/haar pensioen vermijden. Deze variatie in risicovoorkeuren kan worden gemodelleerd door gebruik te maken van utility functions met verschillende vormen.

In het Netspar-netwerk en daarbuiten is recentelijk veel onderzoek gedaan naar de vraag hoe risicovoorkeuren en -capaciteit van deelnemers gemeten kunnen worden. De focus van het voorgestelde project ligt op de volgende stap; gezien de heterogeniteit in risicovoorkeuren en kenmerken (bijvoorbeeld risicocapaciteit), hoe moet een pensioenuitvoerder beleggen namens de deelnemers? Het project kwantificeert vervolgens de welvaartseffecten van het niet bieden van maatwerk-strategieën voor alle deelnemers.

Het doel van dit project is het onderzoeken van adequate collectieve strategieën bij heterogeniteit in risicovoorkeuren en het beoordelen van de welvaartseffecten.

Netspar, Network for Studies on Pensions, Aging and Retirement, is een denktank en kennisnetwerk. Netspar is gericht op een goed geïnformeerd pensioendebat.

MEER OVER NETSPAR


Missie en strategie           •           Netwerk           •           Organisatie           •          Podcasts
Board Brief            •            Werkprogramma 2023-2027           •           Onderzoeksagenda

OVER NETSPAR

Onze partners

B20180327_logo_PGB-Pensioendiensten_grijswaarden
B20160708_aegon
B20160708_maastricht university
B20160708_B20160615_Stichting-van-de-Arbeid-logo
B20160708_radboud
Bekijk al onze partners