Laat me mijn toekomst zien: Datagestuurde storytelling en pensioencommunicatie

“3D-datavisualisatie, storytelling en gamificatie kunnen pensioenkeuzes ondersteunen”

Efficiënt communiceren is een van de grootste uitdagingen voor de pensioensector. Traditionele schriftelijke communicatie schiet hierbij echter tekort. Veel mensen lezen informatie zoals het jaarlijkse pensioenoverzicht niet, of begrijpen het niet. Bovendien spreekt dergelijk materiaal generaties niet aan die gewend zijn aan visuele communicatie. In dit paper worden de implicaties van diverse visualisatie/datagestuurde storytelling applicaties en van interacties via gamificatie gepresenteerd en besproken, waarmee pensioencommunicatie mogelijk kan worden verbeterd.

Lees de one pager

 

     

 

Kernboodschap voor de sector

  • De combinatie van visualisaties met storytelling kan de interesse van mensen voor hun pensioen wekken, hun kennis over pensioenen vergroten en hen uiteindelijk aanzetten tot het maken van keuzes.
  • Er is echter meer empirisch onderzoek nodig naar de doeltreffendheid van datavisualisaties, storytelling en de interactieve vormgeving van pensioencommunicatie in de praktijk.

Meer weten?

Lees het paper ‘Show me my future: Data-Driven Storytelling and Pension Communication’ van Kay Schröder (Zuyd), Inka Eberhardt (CEPAR), Wiebke Eberhardt (UT) en Alexander Henkel (OU).

Netspar, Network for Studies on Pensions, Aging and Retirement, is een denktank en kennisnetwerk. Netspar is gericht op een goed geïnformeerd pensioendebat.

MEER OVER NETSPAR


Missie en strategie           •           Netwerk           •           Organisatie           •          Podcasts
Board Brief            •            Werkprogramma 2023-2027           •           Onderzoeksagenda

OVER NETSPAR

Onze partners

B20160708_tilburg university
B20200214_BlackRock_BLK_eng_black_rgb_small
B20200104_RailOV_logoo.original.grijswaarden
Print
B20190823_mn-logo_small
Bekijk al onze partners