Geslaagd jaarcongres Pensioen & Wetenschap

Eindelijk was het dan zover. Na al die maanden met online bijeenkomsten hielden wij op 30 september ons Pensioen & Wetenschap jaarcongres op locatie in Den Haag. Fijn om elkaar weer fysiek te ontmoeten en sprekers een podium te geven om hun presentatie te houden. Het thema was duurzaamheid.

Een terugblik

  Wim van de Donk (Rector magnificus Tilburg University) opende het congres via een videoboodschap.

 

Daarna blikte Netspar directeur Marike Knoef terug op een bijzondere tijd die door Covid-maatregelen werd gedomineerd en blikte vooruit door metaforisch met de verrekijker naar de pensioenhervormingen te kijken.

Wouter Bos (Invest-NL) nam vervolgens de zaal mee in duurzaam investeren en vooral de dilemma’s die dat oplevert. Aan de hand van ervaringen en voorbeelden uit de praktijk prikkelde hij de zaal tot vragen. Volgende spreker Joanne Kellermann (PFZW) leidde haar presentatie in door te vertellen over haar wandelingen en de inspirerende podcasts die zij luistert. Zij vertelde over dilemma’s die een pensioenfonds tegenkomt op weg naar duurzame beleggingen.  

 

Na beide plenaire sessies waren er drie break-out sessies met ieder een eigen thema. Rieneke Slager (Rijksuniversiteit Groningen) en Xander Urbach (VBDO) presenteerden over engagement. Bij Sven van den Beld (DNB) en Claudia Kruse (APG) kwam toezicht- en regelgeving aan bod. Data en het gebruik daarvan werden door Maarten Geerdink (NNIP) en Martine Koridon – Rommen (MN) toegelicht.

Terug in de grote zaal hield Rob Bauer (Universiteit Maastricht) een presentatie over maatschappelijk verantwoord beleggen en vooral over de vraag of deelnemers in een pensioenfonds dit wel willen? Wetenschappelijk Netspar directeur Mathijs van Dijk sloot het congres af met zijn presentatie over duurzaam beleggen waarin hij de zaal mee nam in risico en rendement.

Wij kijken terug op een geslaagd congres en hopen weer vaker evenementen op locatie te organiseren.

Luister hier de podcast over Duurzaam Beleggen terug met Martine Koridon – Rommen (MN) en met Mathijs van Dijk (EUR en Netspar) over risico, rendement en het gebruik van data.

Netspar, Network for Studies on Pensions, Aging and Retirement, is een denktank en kennisnetwerk. Netspar is gericht op een goed geïnformeerd pensioendebat.

MEER OVER NETSPAR


Missie en strategie           •           Netwerk           •           Organisatie           •          Podcasts
Board Brief            •            Werkprogramma 2023-2027           •           Onderzoeksagenda

OVER NETSPAR

Onze partners

B20210618_Achmea_logo_grey
B20160708_universiteit utrecht
B20160708_erasmus
B20160708_ministeries
B20210909_SPMS_logo download greyscale smaller
Bekijk al onze partners