Effecten van online financiële endorsements op het beleggingsgedrag van jonge particuliere beleggers

“Online financiële influencers hebben een duidelijke maar beperkte invloed op beleggingsbeslissingen”

Door de recente digitalisering van financiële diensten is een groeiend aantal Nederlandse
huishoudens gaan beleggen om hun vermogen op peil te houden of te verbeteren. De meeste beleggers kiezen voor execution-only-diensten en zijn dus zelf verantwoordelijk voor hun portefeuille en beleggingsbeslissingen. Deze trend bleef niet onopgemerkt op sociale media waar online financiële influencers (finfluencers) die beleggingsbeslissingen proberen te beïnvloeden. Het effect van hun endorsements op het beleggingsgedrag van investeerders is echter niet bekend. Om hier meer zicht op te krijgen hebben we een enquête-experiment uitgevoerd met jonge particuliere investeerders.

Lees de one pager

 

 

KERNBOODSCHAP VOOR DE SECTOR

  • Wanneer suboptimale beleggingsbeslissingen prevaleren, dient de Autoriteit Financiële Markten toezicht te houden op finfluencers die claimen kwalificaties te bezitten voor het geven van beleggingsadvies. Dit is nodig omdat finfluencers de gepercipieerde betrouwbaarheid van een investering verhogen en het gepercipieerde risico ervan verlagen.

 

Meer weten?

Lees het paper ‘Effecten van online financiële endorsements op het beleggingsgedrag van jonge particuliere beleggers’ van Peter de Goeij (Tilburg University) en Emre Kaan (KPMG).

Netspar, Network for Studies on Pensions, Aging and Retirement, is een denktank en kennisnetwerk. Netspar is gericht op een goed geïnformeerd pensioendebat.

MEER OVER NETSPAR


Missie en strategie           •           Netwerk           •           Organisatie           •          Podcasts
Board Brief            •            Werkprogramma 2023-2027           •           Onderzoeksagenda

OVER NETSPAR

Onze partners

vu
NN_logo_gray
B20190901_nidi-logo_greyscale
B20160708_apg
B20160708_ministeries
Bekijk al onze partners