De SDG’s en staatsobligaties: implicaties voor beleggers

“Zowel overheden als institutionele beleggers kunnen profiteren van betere SDG-prestaties”

Naarmate de deadline van 2030 nadert, neemt de druk op overheden toe om de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties te halen. Het niet halen van de doelen kan negatieve gevolgen hebben voor de duurzaamheidsrisico’s van staatsobligaties. Zo zou biodiversiteitsverlies (SDG 15) kunnen leiden tot verlies van natuurlijke bestuiving en een verhoogd risico op misoogsten, die op hun beurt economische verliezen op de lange termijn tot gevolg hebben voor landen en investeerders. Daarom wordt in dit paper onderzocht in hoeverre duurzame ontwikkeling is geprijsd op de markt voor staatsobligaties middels een analyse van de relatie tussen de SDG’s en de credit default swap (CDS) van staatsobligaties.

Lees de one pager

 

Kernboodschap voor de sector

• Er bestaat een potentieel belangrijke relatie tussen duurzaamheid en CDS-spreads. Betere SDGprestaties zouden overheden financieel, maatschappelijk en ecologisch ten goede kunnen komen.
• Vroeg beleggen in staatsobligaties van landen die in duurzame ontwikkeling investeren, kan voordelen opleveren voor beleggers, waardoor impactbeleggen wellicht uitgebreid kan worden naar staatsobligatiestrategieën.

Meer weten?

Lees het paper De SDG’s en staatsobligaties: implicaties voor beleggers van Eline ten BoschMathijs van Dijk, en Dirk Schoenmaker (Erasmus University).

Podcast

Eline ten Bosch vertelt over het onderzoek en de publicatie van het paper over SDG’s en staatobligaties. Het paper is in het Engels en speciaal voor het Nederlandse publiek licht zij het paper toe in deze podcast.

Netspar, Network for Studies on Pensions, Aging and Retirement, is een denktank en kennisnetwerk. Netspar is gericht op een goed geïnformeerd pensioendebat.

MEER OVER NETSPAR


Missie en strategie           •           Netwerk           •           Organisatie           •          Podcasts
Board Brief            •            Werkprogramma 2023-2027           •           Onderzoeksagenda

OVER NETSPAR

Onze partners

B20160708_tilburg university
B20200214_BlackRock_BLK_eng_black_rgb_small
B20200104_RailOV_logoo.original.grijswaarden
Print
B20190823_mn-logo_small
Bekijk al onze partners