Inflation risk and the inflation risk premium

In een imperfect geïndexeerde monetaire wereld is inflatierisico een van de belangrijkste economische risico’s van zowel consumenten als investeerders. Individuen die hun pensioen opbouwen moeten zeker weten, dat ze voldoende geld hebben voor ná hun arbeidzame leven. Welk inflatiescenario ook speelt.

In dit paper bediscussieert Geert Bekaert (Columbia Business School) het concept van ‘inflation hedging’. Hij laat zien dat standaard zekerheden het inflatierisico slecht afdekken en ziet daarom een belangrijke rol voor indexleningen. Hij beschrijft ook hoe state-of-the-art onderzoek mogelijkheden biedt om de hoogte van de inflatierisicopremies in te schatten. Bekaert eindigt met een overzicht van recente resultaten, en meer gegevens, zowel in termen van indexleningen en onderzoeksgegevens over de verwachte inflatie.

Dit NEA paper is in het Engels.

Netspar, Network for Studies on Pensions, Aging and Retirement, is a thinktank and knowledge network. Netspar is dedicated to promoting a wider understanding of the economic and social implications of pensions, aging and retirement in the Netherlands and Europe.

MORE ABOUT NETSPAR


Mission en strategy           •           Network           •           Organisation           •          Magazine
Board Brief            •            Actionplan 2023-2027           •           Researchagenda

ABOUT NETSPAR

Our partners

vu
NN_logo_gray
B20190901_nidi-logo_greyscale
B20160708_apg
B20160708_ministeries
View all partners