NETSPAR BRIEF 18: Problematische schulden na pensionering?

Voor vijf tot tien procent van de gepensioneerden met een aflossingsvrije hypotheek, geldt dat de betaalbaarheid van hun restschuld na het verstrijken van de looptijd mogelijk problematisch kan zijn. Dit zijn 23.000 tot 46.000 huishoudens. Dat blijkt uit een analyse van Mauro Mastrogiacomo (DNB) in de 18e Netspar Brief. Het opnieuw afsluiten van een langlopende, aflossingsvrije lening is voor deze huishoudens vaak niet mogelijk; de aangescherpte voorwaarden rond het verlengen van de hypotheek kunnen zorgen voor flink hogere woonlasten. Tegelijkertijd loopt het inkomen na pensionering vaak terug en beschikt deze groep over te weinig eigen vermogen om betaalbaarheidsproblemen op te vangen.

Hoewel de hoog-risicogroep niet heel groot is, is deze ook niet te verwaarlozen. Algemeen geldend beleid rondom bijvoorbeeld velenging van de hypotheekrenteaftrek is – gezien de geringe grootte van de groep – waarschijnlijk niet de beste oplossing. Wel is het aan te raden voor deze mensen tot een maatwerkoplossing te komen. Wanneer zij bijvoorbeeld (een deel van) de aflossingsvrije hypotheek mogen voortzetten, kunnen betalingsproblemen voorkomen worden.

Lees het persbericht (in Dutch)
Lees de Netspar Brief

Lees tips

Netspar, Network for Studies on Pensions, Aging and Retirement, is a thinktank and knowledge network. Netspar is dedicated to promoting a wider understanding of the economic and social implications of pensions, aging and retirement in the Netherlands and Europe.

MORE ABOUT NETSPAR


Mission en strategy           •           Network           •           Organisation           •          Magazine
Netspar Brief            •            Actionplan 2019-2023           •           Researchagenda

ABOUT NETSPAR

Onze partners

B20160708_tilburg university
B20200214_BlackRock_BLK_eng_black_rgb_small
B20160708_dnb
Print
B20190823_mn-logo_small
Bekijk al onze partners