Participatiehypotheken als impuls voor mobiliseren woningkapitaal: een interessante optie voor pensioenfondsen

“Pensioenfondsen zijn de sleutel tot meer liquiditeit voor huishoudens en het verlagen van woningmarktrisico’s”

In de Nederlandse woningmarkt ligt circa 1.200 miljard euro vast in overwaarde. Hoewel deze overwaarde risico loopt bij dalende huizenprijzen, kan dit vermogen worden ingezet voor andere doelen. Op dit moment wordt de overwaarde slechts beperkt benut. In dit paper wordt onderzocht hoe de introductie van participatiehypotheken (waarbij de waarde van de lening bij terugbetaling gekoppeld is aan de marktwaarde van de woning) deze impasse op het gebied van risico’s en liquiditeit kan doorbreken.

 

 

Kernboodschap voor de sector

• Pensioenfondsen kunnen als vertrouwde partners het voortouw nemen bij deze hypotheekinnovatie en zorgen voor een betere verdeling van de woningmarktrisico’s.
• Het is wel nodig dat er duidelijkheid komt over de verantwoordelijkheidsverdeling en eventuele aansprakelijkheidsrisico’s voor pensioenfondsen. Daarnaast is een goede begeleiding voor consumenten nodig. Dit dient, waar nodig, te worden ondersteund door wet- en regelgeving.

 

Netspar, Network for Studies on Pensions, Aging and Retirement, is een denktank en kennisnetwerk. Netspar is gericht op een goed geïnformeerd pensioendebat.

MEER OVER NETSPAR


Missie en strategie           •           Netwerk           •           Organisatie           •          Podcasts
Board Brief            •            Werkprogramma 2023-2027           •           Onderzoeksagenda

OVER NETSPAR

Onze partners

B20160708_tilburg university
B20200214_BlackRock_BLK_eng_black_rgb_small
B20200104_RailOV_logoo.original.grijswaarden
Print
B20190823_mn-logo_small
Bekijk al onze partners