Koolstofbias bij index-beleggen

“De koolstofbias is problematisch; institutionele beleggers worden blootgesteld aan risico’s van de koolstoftransitie”

Veel institutionele beleggers zoeken manieren om de duurzaamheid van hun beleggingsportefeuilles te vergroten. Voor dergelijke actieve aandelenstrategieën fungeren populaire, waardegewogen beursindexen als benchmarks. Uit ons onderzoek blijkt dat die een koolstofbias hebben, omdat bedrijven in koolstofintensieve sectoren meer kapitaal vergen en dus vaker een beursnotering hebben. Deze bias stelt institutionele beleggers bloot aan de risico’s van de koolstoftransitie. Om dergelijke risico’s in hun aandelenallocatie te beperken onderzochten we verschillende beleggingsstrategieën.

 

 

Kernboodschap voor de sector

  • Informeer cliënten en fondsdeelnemers actief over het effect van het volgen van koolstofarme strategieën op het verwachte risico-rendementsprofiel van hun portefeuille.
  • Door de overstap naar groene activa om de koolstofbias van een portefeuille te verminderen kan het rendement dalen, maar ook de blootstelling aan klimaatrisico’s zal kleiner worden.

Netspar, Network for Studies on Pensions, Aging and Retirement, is een denktank en kennisnetwerk. Netspar is gericht op een goed geïnformeerd pensioendebat.

MEER OVER NETSPAR


Missie en strategie           •           Netwerk           •           Organisatie           •          Podcasts
Board Brief            •            Werkprogramma 2023-2027           •           Onderzoeksagenda

OVER NETSPAR

Onze partners

B20160708_university of groningen
B20160615_pggmgroengrijs_grijswaarden_small
B20220518_BNP Paribas logo_voettekst
B20211201_Cardano_Logo 2021_website
AFM logo 2023 zwart wit
Bekijk al onze partners