Netspar Brief 20: Houdbaarheid pensioenen bij lage rente

Is kapitaaldekking voor pensioenen nog steeds aantrekkelijk als de rente laag blijft? Is de balans tussen de omslagfinanciering in de eerste pijler (de AOW) en de kapitaaldekking in de tweede pijler (aanvullende pensioenen) in Nederland nog steeds optimaal, of ligt een verschuiving naar meer omslagfinanciering voor de hand? Na een analyse van de onderliggende factoren van de rente-ontwikkeling wordt de betekenis van een lage rente besproken voor pensioenambitie en de balans tussen omslagfinanciering en kapitaaldekking in Nederland. Dit onderzoek en de in begin juli te verschijnen Netspar Brief vindt plaats in samenwerking tussen Netspar en CPB op verzoek van het Ministerie van SZW.

Tijdens een online After Lunch Werkgroepbijeenkomst op 9 juni heeft Casper van Ewijk een presentatie gegeven en de slides zijn als voorsproefje hier te downloaden.

Netspar, Network for Studies on Pensions, Aging and Retirement, is a thinktank and knowledge network. Netspar is dedicated to promoting a wider understanding of the economic and social implications of pensions, aging and retirement in the Netherlands and Europe.

MORE ABOUT NETSPAR


Mission en strategy           •           Network           •           Organisation           •          Magazine
Netspar Brief            •            Actionplan 2019-2023           •           Researchagenda

ABOUT NETSPAR

Onze partners

B20160708_university of groningen
B20160615_pggmgroengrijs_grijswaarden_small
B20160708_universiteit utrecht
B20160708_cardano
B20160708_afm
Bekijk al onze partners