Appreciated but complicated pension choices? Insights from the Swedish Premium Pension System

We analyseren de ervaringen van leden in een DC-pensioenregeling uit Zweden – een land dat als een van de eersten op keuze gebaseerde individuele pensioenrekeningen lanceerde. Op basis van een enquête onder 2.646 leden bestuderen we het effect van keuze-overload, risicotolerantie en subjectieve kennis op  zelfgerapporteerd keuzegedrag en percepties van financieel welzijn. Wat keuzegedrag betreft, vinden we dat meer risicomijdende deelnemers en deelnemers met een laag niveau van subjectieve kennis geneigd zijn te beleggen in het default fonds – een fonds dat in Zweden echter een van de meest riskante fondsen is op het keuzemenu.

Bovenop deze discrepantie tussen de risicovoorkeuren van deelnemers en beleggingskeuzes, merken we ook dat risicomijdende deelnemers en deelnemers met lage subjectieve kennis zich eerder negatief voelen over hun toekomstige financiële welzijn. Bovendien zien we een sterke en positieve correlatie tussen financieel welzijn en appreciatie van keuze, terwijl echter een keuze voor een fonds slechts een kleine impact heeft. Op basis van onze resultaten leiden wij suggesties af voor het aanpassen van de keuzearchitectuur in keuze gebaseerde pensioenregelingen.

Netspar, Network for Studies on Pensions, Aging and Retirement, is a thinktank and knowledge network. Netspar is dedicated to promoting a wider understanding of the economic and social implications of pensions, aging and retirement in the Netherlands and Europe.

MORE ABOUT NETSPAR


Mission en strategy           •           Network           •           Organisation           •          Magazine
Netspar Brief            •            Actionplan 2019-2023           •           Researchagenda

ABOUT NETSPAR

Onze partners

B20160708_dnb
svb
B20190823_mn-logo_small
B20160708_uva
ortec
Bekijk al onze partners