Hoe voorkeuren voor duurzame investeringen ontlokken?

Onlangs heeft de EU een actieplan opgeleverd over financiering van duurzame groei, waarin “duurzame financiering” een belangrijke beleidspijler is. Verschillende acties houden direct verband met de taken van institutionele beleggers; zij dienen de voorkeuren van hun deelnemers voor duurzame investeringen te integreren in contractuele regelingen. Verder vraagt het actieplan expliciet om beleid rond integratie van duurzaamheid in beleggingsadviezen. Hoe kunnen institutionele beleggers, zoals pensioenaanbieders, de voorkeuren van hun klanten voor duurzaam beleggen identificeren? Dat is een uitdaging om twee redenen. In de eerste plaats moet de methode om deze voorkeuren te ontlokken, de vraag of effecten van maatschappelijke wenselijkheid overwinnen. Ten tweede is de voorkeur voor duurzaam beleggen afhankelijk van de mate waarin het verwachte financiële rendement wordt beïnvloed.

In ons project zullen we wetenschappelijke methoden ontwikkelen en valideren om voorkeuren en overtuigingen voor duurzaam beleggen te ontlokken en toe te passen bij verschillende financiële instellingen in verschillende Europese landen. We zullen de voorkeuren en overtuigingen van investeerders zowel in een passieve als een actieve keuzeomgeving meten en analyseren, door onderzoek te doen naar gedelegeerde investeringen en directe individuele investeringen. Verder onderzoeken we de rol van persoonlijke ervaringen en bevooroordeelde herinneringen daaraan in beide contexten. Tenslotte zullen we de resultaten valideren voor de verschillende soorten institutionele opstellingen en landen. Ons project zal een academische, praktische en beleidsbijdrage leveren door empirisch bewijs te leveren voor wanneer en waarom duurzaamheidsvoorkeuren en -overtuigingen van beleggers van invloed zijn op investeringsgedrag. Bovendien zullen we een valide methode ontwikkelen om duurzaamheidsvoorkeuren te ontlokken, die als basis kan dienen voor toekomstig onderzoek en zowel pensioenbeheerders als beleidsmakers kan informeren.

Netspar, Network for Studies on Pensions, Aging and Retirement, is a thinktank and knowledge network. Netspar is dedicated to promoting a wider understanding of the economic and social implications of pensions, aging and retirement in the Netherlands and Europe.

MORE ABOUT NETSPAR


Mission en strategy           •           Network           •           Organisation           •          Magazine
Netspar Brief            •            Actionplan 2019-2023           •           Researchagenda

ABOUT NETSPAR

Onze partners

B20160708_dnb
svb
B20190823_mn-logo_small
B20160708_uva
ortec
Bekijk al onze partners