Doelgroepanalyse van variabele uitkeringsregelingen

Sinds 2016 bestaat de mogelijkheid tot doorbeleggen in de uitkeringsfase van (verbeterde) premieregelingen. De variabele uitkering biedt een hogere (start)uitkering, maar wel met meer onzekerheid. Voldoet dit aan de deelnemer behoefte op pensioendatum en hoe wordt de variabiliteit van de uitkering gepercipieerd ? Wat zijn de zaken die van belang zijn voor een deelnemer bij pensionering en op basis van welke uitgangspunten beslist een aanstaande gepensioneerde voor een vaste of variabele uitkering ? Welke producten zijn er in de markt en hoe ervaren deelnemers deze variabele uitkeringen?

De aanbieder is verplicht de doelgroep van elk product te omschrijven. In de wet staat ook dat voor complexere producten de omschrijving kwantitatiever moet zijn. In dit Topicality project wordt samen met vier verzekeraars die deze producten aanbieden en in overleg met de AFM er naar gestreefd voor een aantal kenmerkende producten deze doelgroepomschrijving adequaat en kwantitatief te onderbouwen.

Netspar, Network for Studies on Pensions, Aging and Retirement, is a thinktank and knowledge network. Netspar is dedicated to promoting a wider understanding of the economic and social implications of pensions, aging and retirement in the Netherlands and Europe.

MORE ABOUT NETSPAR


Mission en strategy           •           Network           •           Organisation           •          Magazine
Netspar Brief            •            Actionplan 2019-2023           •           Researchagenda

ABOUT NETSPAR

Onze partners

B20160708_tilburg university
B20200214_BlackRock_BLK_eng_black_rgb_small
B20160708_dnb
Print
B20190823_mn-logo_small
Bekijk al onze partners