De rekening opmaken: heeft duurzaam beleggen invloed op risico en rendement?

In het afgelopen decennium zijn we getuige geweest van een opmerkelijke toename van duurzaam beleggen of “Environmental, Social, and Governance” (ESG) -beleggingen, vooral onder institutionele beleggers zoals pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen. Of duurzaam beleggen het risico en rendement van deze institutionele beleggers beïnvloedt, is een belangrijke vraag. Zowel in de financiële sector als in academisch onderzoek omarmt een populair standpunt het idee van “het goed doen en tegelijkertijd iets goeds doen” op basis van de bewering dat duurzaam beleggen gepaard gaat met een hoger rendement. Toch zijn er redenen om sceptisch te zijn over deze conclusies.

Het doel van dit onderzoeksproject is om een grondige, uitgebreide analyse uit te voeren van hoe duurzaam beleggen gerelateerd is aan financieel risico en rendement voor wereldwijde aandelenmarkten over een langere periode, met behulp van verschillende ESG-databases, ESG-beleggingsstrategieën en verschillende maatstaven voor financieel risico. Daarnaast onderzoeken we hoe deze relatie in de loop van de tijd is veranderd in de afgelopen decennia. Dit project zal dus de grote en diverse hoeveelheid aan bestaand bewijsmateriaal synthetiseren en een duidelijk, genuanceerd en actueel beeld geven van de financiële gevolgen van duurzaam beleggen.

Lees het paper hier.

Netspar, Network for Studies on Pensions, Aging and Retirement, is een denktank en kennisnetwerk. Netspar is gericht op een goed geïnformeerd pensioendebat.

MEER OVER NETSPAR


Missie en strategie           •           Netwerk           •           Organisatie           •          Podcasts
Board Brief            •            Werkprogramma 2023-2027           •           Onderzoeksagenda

OVER NETSPAR

Onze partners

B20220412_SPIN_logo+naam_2xPMS_2_voettekst
B20160708_universiteit leiden
B20160708_asr
BPL_Pensioen_logo+pay-off - 1610-1225 v1.1_grijswaarden
B20221103_Zwitserlevengrayscale
Bekijk al onze partners