Projecten (23)
Netspar kent op verschillende momenten per jaar aan onderzoeksprojecten een bedrag toe variërend van € 10.000 tot € 500.000. Hieronder vindt u een overzicht met alle lopende en afgeronde onderzoeksprojecten. Onderzoekers kunnen voorstellen indienen binnen de verschillende calls voor kort- en langlopende onderzoeksprojecten die Netspar gedurende het jaar uitzet. Neem voor meer informatie contact op met beleidsadviseur onderzoek Silvie van Halder via 013 – 466 37 93 of via email.
Theme
Werken op hogere leeftijd en wanneer gehandicapt: de rol van werkgeversverantwoordelijkheid
We analyseren de rol van werkgevers bij het creëren van geschikte arbeidsmarktomstandigheden om de productiviteit van arbeiders op peil te houden. We richten ons op twee groepen: gehandicapten en ouderen. We analyseren de verantwoordelijkheid van de werkgever om voorzieningen te treffen voor werknemers met een gedeeltelijke handicap, en om voor oudere werknemers in flexibele arbeidsregelingen tot de wettelijke pensioenleeftijd of daarna te voorzien. In…
Theme
De rol van pensioenen bij loopbaanbeslissingen
Recente pensioenhervormingen, technologische innovaties en de Covid-crisis hebben een grote impact op onze samenleving. Deze voortdurende veranderingen hebben de vraag naar vaardigheden op de arbeidsmarkt fundamenteel veranderd en vormen een ernstige bedreiging voor de employability van oudere werknemers tot aan hun pensionering en zullen waarschijnlijk pensioengedrag en ook spaargedrag beïnvloeden. Terwijl eerdere literatuur over pensionering en pensioencommunicatie zich vooral richtte op de cruciale vraag…
Theme
Gezondheid en arbeidsmarktonzekerheid over de levenscyclus: de implicaties voor risicodraagvlak en adequate pensioenen
Onder het nieuwe pensioenstelsel moeten pensioenuitvoerders passende niveaus van beleggingsrisico bepalen voor verschillende leeftijdsgroepen, afhankelijk van hun vermogen om risico’s te dragen (risicocapaciteit) en hun risicovoorkeuren. Standaard lifecycle-beleggingsprofielen, waarbij het risico afneemt naarmate mensen ouder worden, gaan uit van een constant arbeidsinkomen. Deze profielen houden geen rekening met substantiële verschillen in arbeidsmarktonzekerheid voor verschillende inkomensgroepen. Sommige huishoudens worden bijvoorbeeld veel meer blootgesteld aan langdurige…
Comparative Research
The effects of an ageing workforce on labour demand and workers’ careers: Evidence from linked employer-employee data and pension reforms in the Netherlands and other countries
In response to population ageing and steady increases in life expectancy, governments in many developed countries are raising eligibility ages for retirement pensions. By doing so, they aim to reduce national pension expenditures and encourage older workers to delay retirement. While the literature shows that these policies generally have the desired effects (OECD 2012, Atav et al. 2019, Lindeboom and Montizaan forth.), there are…
Comparative Research
Secular trends in employment of older workers in the Netherlands and Norway: how influential are policy regulations?
During the years 2000, many European countries have seen rising employment rates of older workers, in parallel with the implementation of new retirement policies that were aimed at stimulating older workers to postpone transitions from work to retirement. There is a widespread belief that the tendencies toward later retirement are attributable to these new policies (OECD 2017). An evaluation of the true effect of…
Topicality (short-term)
Invloed op pensioen vanuit ontwikkelingen op de arbeidsmarkt
In Nederland wordt ingezet op een meer inclusieve arbeidsmarkt. Ondanks de economische groei van de afgelopen jaren en de krapte op de arbeidsmarkt bestaat er nog steeds een arbeidsreserve (onbenut arbeidspotentieel) van 1,1 miljoen mensen. Nederland scoort internationaal slecht wat betreft de arbeidsparticipatie van mensen met beperkingen en afstand tot de arbeidsmarkt. Nergens in Europa in het verschil tussen de gemiddelde participatie en die…
Theme
Work and disability in old age: restrictions & incentives
Dit project analyseert prikkels voor en restricties op betaald werk van ouderen en van mensen met een arbeidsbeperking. Pensioenhervormingen veranderen de prikkels in het belastingsysteem, maken uitstel van pensioen actuarieel aantrekkelijk, en verhogen de standaardpensioenleeftijd met het doel de arbeidsdeelname van ouderen te vergroten. Ook de mogelijkheid van deeltijdwerk kan ouderen behouden voor de arbeidsmarkt. Voor individuen met een arbeidsbeperking, vergroten een lagere uitkering…
Topicality (short-term)
Gevolgen van de verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd voor arbeidsongeschiktheid
De pensioengerechtigde leeftijd is gekoppeld aan de levensverwachting in Nederland. Een hogere pensioengerechtigde leeftijd, impliceert een groter deel ouderen in de beroepsbevolking en meer mensen die arbeidsongeschiktheidsuitkeringen claimen, ongeacht hoeveel de levensverwachting stijgt. Bovendien betekent een hogere wettelijke pensioenleeftijd, aangezien de duur van de uitkering loopt tot de wettelijke pensioenleeftijd, meer tijd in de arbeidsongeschiktheidsregeling en hogere uitkeringskosten. Alblas en Koot (2014) en Dillingh…
Topicality (short-term)
Woonvoorkeuren van ouderen: impact van zorgbehoefte en behoefte aan nabijheid van familie
Het aandeel ouderen in de Nederlandse bevolking stijgt snel en zal tegen 2040 waarschijnlijk 25% bedragen – ongeveer 5 miljoen mensen (CBS, 2012). De overheid stimuleert ouderen om zo lang mogelijk zelfstandig thuis te blijven wonen, onder andere om het publieke stelsel voor langdurige gezondheidszorg financieel houdbaar te houden. Het beleid van het ministerie van Volksgezondheid omvat bijvoorbeeld het monitoren van de factoren die…
Topicality (short-term)
In hoeverre kun je het eigen huis betrekken bij het pensioeninkomen? Pensioenaanvullingen in Steen Gebeiteld
De ingezette transitie van de oude verzorgingsstaat naar een nieuwe participatiesamenleving zorgt ervoor dat steeds meer financiële regie komt te liggen bij huishoudens zelf. De overheid trekt zich geleidelijk aan terug uit bijvoorbeeld onze zorg, pensioen, onderwijs en woningmarkt en vraagt op deze onderwerpen om meer eigen initiatief en bijdrage van de burger. Een interessante tijd waarin oude regelingen en voorzieningen kunnen worden vervangen…