Eye-tracking gebruiken om individuele besluitvorming te begrijpen

“Eye-tracking kan helpen om pensioencommunicatie beter af te stemmen op de ontvanger”

Met Eye-tracking technologie worden de oogbewegingen van een persoon gevolgd wanneer deze informatie tot zich neemt. Zo wordt visuele aandacht vastgelegd en dat biedt inzicht in de cognitieve processen achter beslissingen. We hebben eye-trackingonderzoek op het gebied van gedragseconomie, financiering, accounting en organisatiekunde geanalyseerd om te kijken op welke manier deze technologie kan bijdragen aan onderzoek naar individuele pensioenkeuzes. Uit deze analyse blijkt dat eye-tracking kan helpen om het ontwerp, de presentatie en de structuur van de aangeboden pensioeninformatie te optimaliseren, zodat deelnemers eerder geneigd zijn de beschikbare opties te bekijken.

Lees de one pager

Kernboodschap voor de sector

  • Met behulp van eye-trackingonderzoek kan de informatie van pensioenverstrekkers worden aangepast aan de manier waarop mensen informatie vergaren en beslissingen nemen.
  • Dergelijke informatie op maat kan deelnemers motiveren om eerder en beter te kijken naar de beschikbare pensioenopties.

Lees het paper van Zihao Liu and Peter de Goeij (both TiU) “Using eye-tracking to understand individual decision-making” (Engelstalig)

Netspar, Network for Studies on Pensions, Aging and Retirement, is een denktank en kennisnetwerk. Netspar is gericht op een goed geïnformeerd pensioendebat.

MEER OVER NETSPAR


Missie en strategie           •           Netwerk           •           Organisatie           •          Magazine
Netspar Brief            •            Werkprogramma 2019-2023           •           Onderzoekagenda

OVER NETSPAR

Onze partners

B20160708_dnb
svb
B20211216_shell download
B20160708_uva
B20200924_Ortec Finance logo 250px_banner_small
Bekijk al onze partners