Presteerden maatschappelijk verantwoorde aandelen beter tijdens de coronacrisis?

Artikelen in de financiële media en recent onderzoek suggereren dat aandelen van bedrijven met een hogere ESG-score (environmental, social, governance) beter presteren in een crisis. Onze uitgebreide analyse van 6000 aandelen in 45 landen tijdens de coronacrisis en een langetermijnanalyse over 2003 tot 2020 trekt dit standpunt echter in twijfel. Er is weinig bewijs dat aandelen met een hogere ESG-score beter of slechter presteren dan andere aandelen, niet tijdens een crisis en ook niet tijdens crisisvrije perioden. Noord-Amerika vormt hierop een uitzondering: daar lijken duurzame aandelen veerkrachtiger tijdens een crisis.

Lees de one pager

 

Kernboodschap voor de sector

  • Aandelen met een hoge ESG-score dienen mogelijk niet als appeltjes voor de dorst tijdens crises. Evenwel presteerden ze niet onder tijdens een crisis of over langere tijd.
  • ESG-scores zijn minder betrouwbaar dan kredietwaardigheidscores. Nieuw onderzoek kan inzicht brengen in de verschillen tussen de scores en hoe deze gerelateerd zijn aan aandelenrendementen.

 

Meer weten?

Laas het paper “On the Resilience of ESG Stocks during COVID-19: Global Evidence” van Gianfranco Gianfrate¹, Tim Kievid² en Mathijs van Dijk² – ¹EDHEC Business School, ²EUR.

Netspar, Network for Studies on Pensions, Aging and Retirement, is een denktank en kennisnetwerk. Netspar is gericht op een goed geïnformeerd pensioendebat.

MEER OVER NETSPAR


Missie en strategie           •           Netwerk           •           Organisatie           •          Podcasts
Board Brief            •            Werkprogramma 2023-2027           •           Onderzoeksagenda

OVER NETSPAR

Onze partners

B20231704_PGIM_Blacklogo2
B20221103_Zwitserlevengrayscale
B20231704_PensioenFederatie_Blacklogo
B20231704_DNB_Blacklogo
B20160708_tilburg university
Bekijk al onze partners