Participatiehypotheken als impuls voor mobiliseren woningkapitaal

“Pensioenfondsen zijn de sleutel tot meer liquiditeit voor huishoudens en het verlagen van woningmarktrisico’s”

In de Nederlandse woningmarkt ligt circa 1.200 miljard euro vast in overwaarde. Hoewel deze overwaarde risico loopt bij dalende huizenprijzen, kan dit vermogen worden ingezet voor andere doelen. Op dit moment wordt de overwaarde slechts beperkt benut. In dit paper wordt onderzocht hoe de introductie van participatiehypotheken (waarbij de waarde van de lening bij terugbetaling gekoppeld is aan de marktwaarde van de woning) deze impasse op het gebied van risico’s en liquiditeit kan doorbreken.

Lees de one pager

 

 

Kernboodschap voor de sector

• Pensioenfondsen kunnen als vertrouwde partners het voortouw nemen bij deze hypotheekinnovatie en zorgen voor een betere verdeling van de woningmarktrisico’s.
• Het is wel nodig dat er duidelijkheid komt over de verantwoordelijkheidsverdeling en eventuele aansprakelijkheidsrisico’s voor pensioenfondsen. Daarnaast is een goede begeleiding voor consumenten nodig. Dit dient, waar nodig, te worden ondersteund door wet- en regelgeving.

Meer weten?

Lees het paper Participatiehypotheken als impuls voor mobiliseren woningkapitaal van Casper van Ewijk (Universiteit van Amsterdam), Arjen Gielen (Bestuursvoorzitter SVN), Marike Knoef (Universiteit Leiden), Mauro Mastrogiacomo (Vrije Universiteit Amsterdam) en Alfred Slager (Tilburg University).

Netspar, Network for Studies on Pensions, Aging and Retirement, is een denktank en kennisnetwerk. Netspar is gericht op een goed geïnformeerd pensioendebat.

MEER OVER NETSPAR


Missie en strategie           •           Netwerk           •           Organisatie           •          Podcasts
Board Brief            •            Werkprogramma 2023-2027           •           Onderzoeksagenda

OVER NETSPAR

Onze partners

B20210618_Achmea_logo_grey
B20160708_universiteit utrecht
B20160708_erasmus
B20160708_ministeries
B20210909_SPMS_logo download greyscale smaller
Bekijk al onze partners