NIEUWS

Hier leest u het laatste nieuws over Netspar en Netspar-gerelateerde onderwerpen. Om automatisch op de hoogte te blijven, kunt u zich aanmelden voor onze maandelijkse Newsflash. HIER AANMELDEN  
Terugkijken: online conferentie Pensioenakkoord… en nu?

Op dinsdag 7 juli organiseerden de Pensioenfederatie, het Verbond van Verzekeraars en Netspar de online conferentie ‘Pensioenakkoord… en nu?’ Middenin de actualiteit en met 14 sprekers en meer dan 500 deelnemers was deze conferentie met recht een succes, waar we met veel plezier naar terug kijken. Voor wie de conferentie onverhoopt gemist heeft of graag alle presentaties (nog eens) wil zien, zijn nu de…

Verschillen in ideeën over pensionering tussen zzp’ers en werknemers

“Werkkenmerken zoals flexibiliteit helpen om het werken langer vol te houden” Gemiddeld genomen willen zelfstandigen ruim twee jaar later met pensioen dan mensen in loondienst. Ook zijn zij vaker onzeker over hun toekomstige leeftijd van pensionering. Eerder onderzoek suggereert dat dit verschil deels verklaard wordt doordat zzp’ers niet altijd voldoende gespaard hebben om eerder te kunnen stoppen met werken. Deze studie onderzoekt of ook…

Doorbeleggen met garanties?

“Het combineren van een vaste en variabele annuïteit heeft toegevoegde waarde voor deelnemers” De Wet verbeterde premieregeling maakt doorbeleggen na pensioendatum mogelijk, maar daar zijn risico’s aan verbonden. We hebben een aantal verschillende invullingen van doorbeleggen doorgerekend via een simulatiestudie op basis van financiële scenario’s van De Nederlandsche Bank. We vergelijken alternatieve manieren om aandelenrisico te beheersen en te spreiden over door de tijd….

Infographics en financiële beslissingen

“Infographics kunnen potentieel kwetsbare beleggers helpen betere beslissingen te nemen” Sinds 2012 worden infographics gebruikt in verplichte informatiedocumenten van Europese beleggingsfondsen. Uit onderzoek blijkt dat deze visuele weergave van de verschillen tussen belangrijkste beleggingsfondsen, consumenten met lage financiële geletterdheid en weinig beleggingservaring kan helpen om vermijdbare kosten flink omlaag te brengen. Voor particuliere beleggers met investeringservaring is dit effect er niet, maar de infographics…

Pensioencommunicatie: “Kennisseminars van pensioenfondsen hebben een positief effect op spaargedrag”

Interview met Jan Kabátek (University of Melbourne) Pensioenstelsels in Westerse landen staan onder druk en in veel gevallen zal persoonlijk spaargeld steeds belangrijker worden. Toch is er nog steeds een aanzienlijke kloof tussen wat mensen nodig hebben en wat ze daadwerkelijk sparen. “Financiële voorlichting kan een positief effect hebben op spaargedrag, maar welke interventies het meest geschikt zijn, is slechts zelden getoetst”, zegt onderzoeker…

Publieke middelen voor private ouderenzorg “Keuzeopties niet door iedereen in gelijke mate benut”

“Meer keuzevrijheid, maar keuzeopties niet door iedereen in gelijke mate benut” In Nederland kunnen mensen die recht hebben op publiek gefinancierde verpleeghuiszorg kiezen voor een persoonsgebonden budget (PGB) of een volledig of modulair pakket thuis (VPT of MPT). Deze regelingen vergroten de ervaren vrijheid van zorg in een zelfgekozen setting. 20% van de PGB-houders en 50% van de VPT-houders gebruiken dit geld voor verblijf…

Betere risicospreiding van eigen bijdragen in de verpleeghuiszorg

Een op de vijf ouderen in Nederland krijgt tijdens hun leven te maken met verpleeghuiszorg. De kosten hiervan worden deels betaald vanuit een eigen bijdrage van de gebruiker. Voor ouderen met een middeninkomen die langdurig verpleeghuiszorg nodig hebben, vormt deze eigen bijdrage een groot financieel risico. De jaarlijkse kosten voor langdurige verpleeghuiszorg kunnen voor deze groep oplopen tot ruim 70% van  het netto-inkomen. Download…

Pensioenbewustzijn verhogen met brieven en sociale media

“Brieven met een zorgwekkende toon zijn effectief in het verhogen van basiskennis over pensioen” De maatschappelijke houdbaarheid van een nieuw pensioencontract staat of valt met de communicatie ervan. Daarvoor is het belangrijk inzicht te hebben in de mate waarin mensen pensioenbewust zijn. De pensioengeletterdheid is laag; zo’n 60% van de mensen denkt bijvoorbeeld dat AOW-premies deels belegd worden en bijna een derde denkt dat…

Emoties en technologie in pensioendienstverlening

“Technologie kan menselijke interactie in pensioendiensten verbeteren, maar niet vervangen” Met de aankomende pensioenhervormingen is het van belang dat pensioendeelnemers goed geïnformeerd worden over hun pensioensituatie en de keuzes die ze hebben. Persoonlijke interactie tussen pensioenaanbieder en deelnemer – bijvoorbeeld via e-mail, callcenter of chat – speelt daarbij een belangrijke rol. In het contact met deelnemers is het managen van negatieve emoties zoals verdriet,…

Genetische tests veranderen de particuliere verzekeringsmarkt, maar hoe?

“De afweging tussen stijgende verzekeringspremies en genetische discriminatie is een reguleringsdilemma” Genetische tests worden steeds nauwkeuriger. Daarnaast groeien de commerciële belangen van het aanbieden van genetische tests die consumenten meer inzicht geven in het risico om in hun leven medische aandoeningen te krijgen. Consumenten zouden dergelijke genetische informatie in hun voordeel kunnen gebruiken bij het afsluiten van een verzekering, wat tot stijgende verzekeringspremies kan…

Netspar, Network for Studies on Pensions, Aging and Retirement, is een denktank en kennisnetwerk. Netspar is gericht op een goed geïnformeerd pensioendebat.

MEER OVER NETSPAR


Missie en strategie           •           Netwerk           •           Organisatie           •          Podcasts
Board Brief            •            Werkprogramma 2023-2027           •           Onderzoeksagenda

OVER NETSPAR

Onze partners

B20160708_university of groningen
B20160615_pggmgroengrijs_grijswaarden_small
B20211201_Cardano_Logo 2021_website
AFM logo 2023 zwart wit
Bekijk al onze partners