NIEUWS

Hier leest u het laatste nieuws over Netspar en Netspar-gerelateerde onderwerpen. Om automatisch op de hoogte te blijven, kunt u zich aanmelden voor onze maandelijkse Newsflash. HIER AANMELDEN  
Matchmaking in pensioenland: welk pensioen past bij welke deelnemer?

“Optimale pensioenmatching: balanceren tussen rationele en emotionele perspectieven” Sinds 2016 kunnen deelnemers in een Nederlandse premieregeling ervoor kiezen een variabel pensioen aan te kopen. Hiermee krijgt een deelnemer naar verwachting een hogere uitkering vergeleken met een vast pensioen, maar bestaat er ook het risico dat de uitkering lager uitvalt. In deze studie onderzoeken we hoe er een goede match kan worden gevonden tussen de…

Stapelen van keuzes; interacties in keuzearchitectuur en tussen tijd en risico

“De status quo bias (d.w.z. het willen vasthouden aan de bestaande situatie) is sterker wanneer opties naast elkaar in plaats van afzonderlijk worden aangeboden. Deze bias verdwijnt echter als de cumulatieve gevolgen van de opties worden weergegeven.” Als gevolg van het nieuwe pensioenakkoord krijgen Nederlandse deelnemers te maken met een groeiend aantal pensioenkeuzes wat betreft het opbouwen van hun pensioen en de manier waarop…

Thesis Awards uitgereikt: Uitmuntende bijdragen aan het Netspar Onderzoeksprogramma

Met veel plezier feliciteert Netspar de winnaars van de Netspar Thesis Awards 2021: Marc Vahlenbreder (UM), Kristy Jansen (TiU) en het team van Martin Coppens (APG), Ilse van Eekelen (FNV), Roy van Nisselrooij (PGGM), Gilles de Vries (PGB) en Lieke Werner (Achmea) onder begeleiding van Roel Mehlkopf. De door Fieke van der Lecq (voorzitter van de Editorial Board) uitgereikte prijzen van elk € 3.000,-…

Pensioenvoorbereiding van zzp’ers tijdens de coronacrisis

“Financiële tegenvallers tijdens de coronacrisis hebben veel zzp’ers het gevoel gegeven dat ze niet voldoende voor hun pensioen sparen” Veel maar niet alle zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) zijn hard geraakt door de coronacrisis. Deze crisis heeft niet alleen impact op de huidige financiële positie van zzp’ers, maar heeft mogelijk ook invloed op hun vermogen om zich voor te bereiden op een onzekere toekomst. Deze…

Inkomenseffecten bij en na invaren in het nieuwe pensioencontract

“Het nieuwe pensioencontract biedt flexibiliteit om pensioeninkomens af te stemmen op voorkeuren van de deelnemers” Wat is de impact van het collectief beleggingsbeleid, de toedelingsregels van rendementen, het projectierendement en de spreidingstermijn op de pensioeninkomens in het nieuwe pensioencontract? De inkomenseffecten worden bekeken op het moment van overstap op het nieuwe stelsel en op de langere termijn. Ook wordt het inkomen vergeleken dat wordt…

Bevoegdheidsverdeling sociale partners en pensioenfonds bij stelseltransitie

“Zeven aanbevelingen om knelpunten weg te nemen” Het consultatiedocument Wet toekomst pensioenen schetst kaders voor de inrichting van en de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel. Daarin ligt de gedachte besloten dat sociale partners en pensioenuitvoerders via een iteratief en volgtijdelijk proces samenwerken om hun pensioenafspraken te wijzigen en uit te voeren. Dit paper laat zien dat daarbij juridische knelpunten ontstaan. Lees one pager  …

Hoe reageren partners op het wegvallen van de WIA-uitkering?

“Partners gaan vaak meer werken om het inkomensverlies van het huishouden op te vangen” Aan het begin van deze eeuw kende Nederland onder de verzekerde beroepsbevolking een van de hoogste percentages werknemers met een arbeidsongeschiktheidsuitkering ter wereld. Diverse regeringen hebben vervolgens geprobeerd om de aanspraken op de  arbeidsongeschiktheidsregeling terug te dringen. De laatste stap in dit proces was de invoering van de Wet werk…

Geheugenloos spreiden met gelijke aanpassingen

“Kunnen alle deelnemers dezelfde inkomensaanpassingen hebben in het nieuwe pensioenstelsel, als inkomensaanpassingen worden gespreid over tijd en er geen herdeling is?” In het voorgestelde nieuwe pensioenstelsel kunnen er grotere fluctuaties zijn in de inkomensaanpassingen. In de huidige uitkeringsregelingen worden dergelijke fluctuaties gedempt door inkomensaanpassingen geleidelijk door te voeren en zijn de aanpassingen voor alle deelnemers hetzelfde. In het nieuwe pensioenstelsel leidt dit tot ongelijke…

Trots op de groei die ik als persoon heb doorgemaakt

Melissa van Wingerden (23) heeft met haar scriptie de Johan de Witt scriptieprijs 2021 van het Koninklijk Actuarieel Genootschap gewonnen. Als master student aan Tilburg University en in het verleden verbonden aan Netspar, zijn wij trots op haar prestatie. Net terug uit Lapland en nog nagenietend van alle belangstelling rondom het winnen van de Johan de Wit scriptieprijs, spreken wij Melissa.       …

Arbeidsmarktstatus tussen de 65ste verjaardag en de AOW-leeftijd: verschillen tussen opleidingsgroepen

“Laagopgeleiden, met name vrouwen, worden het meest getroffen door verhoging van de AOW-leeftijd” Tussen 2012 en 2024 wordt de AOW-leeftijd geleidelijk verhoogd van 65 naar 67 jaar. Na 2024 wordt elke verdere verhoging gebaseerd op de gemiddelde levensverwachting op 65-jarige leeftijd. Dit beleid houdt echter geen rekening met verschillen tussen opleidingsgroepen en of mensen de hogere AOW-leeftijd weten te bereiken zonder werkloosheid of arbeidsongeschiktheid,…

Netspar, Network for Studies on Pensions, Aging and Retirement, is een denktank en kennisnetwerk. Netspar is gericht op een goed geïnformeerd pensioendebat.

MEER OVER NETSPAR


Missie en strategie           •           Netwerk           •           Organisatie           •          Podcasts
Board Brief            •            Werkprogramma 2023-2027           •           Onderzoeksagenda

OVER NETSPAR

Onze partners

B20210618_Achmea_logo_grey
B20160708_universiteit utrecht
B20160708_erasmus
B20160708_ministeries
B20210909_SPMS_logo download greyscale smaller
Bekijk al onze partners