Opleidingsverschillen in levensverwachting: De bijdrage van acht risicofactoren

“Een substantiële vermindering van de ongelijkheden in levensverwachting vereist beleidsmaatregelen met betrekking tot een breed scala aan gezondheidsbepalende factoren”

In deze studie is het effect van verschillende risicofactoren op de verschillen in levensverwachting tussen mannen en vrouwen in Nederland in de leeftijd van 35 tot 80 jaar met een hoge of lage opleiding beoordeeld. De gegevens zijn vergeleken met de cijfers voor Noordwest-Europa. Daarbij is gekeken naar de volgende risicofactoren: handmatig beroep van de vader, laag inkomen, weinig sociale contacten, roken, hoge alcoholconsumptie, weinig lichaamsbeweging en een lage consumptie van fruit en groente.

Lees de onepager

Kernboodschap voor de sector

  • Niet alleen gezondheidsgedrag, maar ook materiële omstandigheden en omstandigheden tijdens de jeugd verklaren de kloof in levensverwachting tussen lager en hoger opgeleide mensen.
  • Een substantiële vermindering van de ongelijkheden in levensverwachting vereist beleidsmaatregelen met betrekking tot een breed scala aan gezondheidsbepalende factoren.

Meer weten?

Lees het paper van Wilma Nusselder, Jose Rubio Valverde en Johan Mackenbach (Erasmus MC) ‘Opleidingsverschillen in levensverwachting: De bijdrage van acht risicofactoren

Netspar, Network for Studies on Pensions, Aging and Retirement, is a thinktank and knowledge network. Netspar is dedicated to promoting a wider understanding of the economic and social implications of pensions, aging and retirement in the Netherlands and Europe.

MORE ABOUT NETSPAR


Mission en strategy           •           Network           •           Organisation           •          Magazine
Netspar Brief            •            Actionplan 2019-2023           •           Researchagenda

ABOUT NETSPAR

Onze partners

B20160708_tilburg university
B20200214_BlackRock_BLK_eng_black_rgb_small
B20160708_dnb
Print
B20190823_mn-logo_small
Bekijk al onze partners