Nieuwe podcastserie Pensioen & Arbeidsongeschiktheid

Onze podcastserie Pensioen & Arbeidsongeschiktheid begint deze week. Drie afleveringen waarin een wetenschapper en iemand uit de praktijk onder leiding van Anneke van der Giezen het gesprek aangaan. De podcastserie is geïnspireerd op het Netspar Design Paper ‘Stimuleren financiële prikkels gedeeltelijk gehandicapte personen om weer aan het werk te gaan?’ van Tunga Kantarci en Jan-Maarten van Sonsbeek.

Anneke van der Giezen Jan-Maarten van Sonsbeek   Amma Asante

In deel I praat gespreksleider Anneke van der Giezen met Jan-Maarten van Sonsbeek (TiU) en Amma Asante (voormalig voorzitter LCR) over de WIA en kwetsbare groepen. Volgende week praten Arthur van Soest (TiU) en Michiel van den Hauten (UWV) over de WIA en arbeidsparticipatie. Afsluitend praten Daniël van Vuuren (TiU) en Gijs Roelofs (Ministerie SZW) over de WIA en financiële prikkels.

In deel I wordt dieper ingegaan op de WIA en kwetsbare groepen. Na een introductie over de WIA (‘mini-college’) door Anneke wordt het gesprek gestart over de voor- maar ook de nadelen van de wet. Jan-Maarten heeft onderzoek gedaan naar huishoudens waar een lid van het huishouden in de WIA terecht kwam. Wat zijn de effecten van de WIA? En welke kwetsbare groepen ontstaan er allemaal? Amma, als voormalig voorzitter Landelijke Cliëntenraad, kent vele individuele gevallen en erkent de kwetsbare groepen uit het onderzoek. Ondanks de gemiddeld goede resultaten van de WIA, ten opzichte van de voorganger de WAO, zijn er ook risico’s. Niet al deze risico’s zijn voorziene risico’s. Zoals het 35% inkomensverlies dat voor veel mensen lastiger valt dan gedacht.

Meer hierover weten? Beluister dan hier direct deel I.
De komende twee dinsdagen publiceren we de rest van deze serie.

Netspar, Network for Studies on Pensions, Aging and Retirement, is een denktank en kennisnetwerk. Netspar is gericht op een goed geïnformeerd pensioendebat.

MEER OVER NETSPAR


Missie en strategie           •           Netwerk           •           Organisatie           •          Podcasts
Board Brief            •            Werkprogramma 2023-2027           •           Onderzoeksagenda

OVER NETSPAR

Onze partners

B20231704_DNB_Blacklogo
svb
B20211216_shell download
B20160708_uva
B20200924_Ortec Finance logo 250px_banner_small
Bekijk al onze partners