Netspar Brief 8: De meerwaarde van maatwerk in pensioenen

Maatwerk in pensioenen kan veel opleveren en verdient daarom een centrale rol in de discussie over de hervorming van het pensioenstelsel. Dat is de conclusie van Netspar-onderzoek naar de meerwaarde van maatwerk in pensioenen. De grote waarde voor deelnemers, in combinatie met een goede beheersbaarheid van de risico’s, onderstreept het belang om meer ruimte te creëren voor individuele differentiatie in het pensioenstelsel.

Lees hier het volledige persberichtNetspar Brief en bekijk het videointerview met Roel Mehlkopf.

Achtergrond

Deze Netspar Brief is onderdeel van het onderzoeksprogramma communicatie en kiezen. Mondiger burgers stellen eisen aan de transparantie van hun pensioen en willen meer eigen regie bij de invulling ervan. Het is echter duidelijk dat consumenten niet altijd de beslissingen nemen die het meest in hun eigen belang zijn, zeker als het gaat om complexe beslissingen met lange termijn implicaties en risico’s die moeilijk te overzien zijn; beslissingen over de oude dag dus. Veel mensen missen de kennis en financiële geletterdheid, of de betrokkenheid die noodzakelijk is om de beschikbare informatie tot zich te nemen en daar iets mee te doen indien nodig.(Internationaal) vergelijkend onderzoek kan helpen bij het inrichten van een keuze-architectuur die mensen leidt naar de juiste beslissingen.

Netspar, Network for Studies on Pensions, Aging and Retirement, is een denktank en kennisnetwerk. Netspar is gericht op een goed geïnformeerd pensioendebat.

MEER OVER NETSPAR


Missie en strategie           •           Netwerk           •           Organisatie           •          Podcasts
Board Brief            •            Werkprogramma 2023-2027           •           Onderzoeksagenda

OVER NETSPAR

Onze partners

B20160708_university of groningen
B20160615_pggmgroengrijs_grijswaarden_small
B20211201_Cardano_Logo 2021_website
AFM logo 2023 zwart wit
Bekijk al onze partners