Loon en inkomensrisico’s in Nederland en de VS

“Inkomensschokken worden in beide landen grotendeels opgevangen door sociale zekerheid en het inkomen van de partner, maar niet volledig”

De dynamiek en omvang van inkomensschokken beïnvloedt de pensioenopbouw van werknemers en het optimale beleggingsbeleid voor het pensioen. In deze studie rapporteren we de verdeling van inkomensschokken voor mannen in verschillende leeftijds- en inkomensgroepen. Daarnaast onderzoeken we de mate waarin het inkomen van de partner, sociale zekerheid, en progressieve belastingen een dempend effect hebben op inkomensschokken.

Lees one pager

 

Meer weten?

Lees het paper ‘Family and government insurance: Wage, earnings, and income risks in the Netherlands and the U.S.’ van Mariacristina De Nardi (UMN, CEPR, en NBER), Giulio Fella (QMUL, CFM, en IFS), Marike Knoef (LEI en TiU), Gonzalo Paz-Pardo (European Central Bank) en Raun van Ooijen (RUG, UMC Groningen).

Netspar, Network for Studies on Pensions, Aging and Retirement, is een denktank en kennisnetwerk. Netspar is gericht op een goed geïnformeerd pensioendebat.

MEER OVER NETSPAR


Missie en strategie           •           Netwerk           •           Organisatie           •          Podcasts
Board Brief            •            Werkprogramma 2023-2027           •           Onderzoeksagenda

OVER NETSPAR

Onze partners

B20160708_tilburg university
B20200214_BlackRock_BLK_eng_black_rgb_small
B20200104_RailOV_logoo.original.grijswaarden
Print
B20190823_mn-logo_small
Bekijk al onze partners