Koolstofbias bij index-beleggen

“De koolstofbias is problematisch; institutionele beleggers worden blootgesteld aan risico’s van de koolstoftransitie”

Veel institutionele beleggers zoeken manieren om de duurzaamheid van hun beleggingsportefeuilles te vergroten. Voor dergelijke actieve aandelenstrategieën fungeren populaire, waardegewogen beursindexen als benchmarks. Uit ons onderzoek blijkt dat die een koolstofbias hebben, omdat bedrijven in koolstofintensieve sectoren meer kapitaal vergen en
dus vaker een beursnotering hebben. Deze bias stelt institutionele beleggers bloot aan de risico’s van de koolstoftransitie. Om dergelijke risico’s in hun aandelenallocatie te beperken onderzochten we verschillende beleggingsstrategieën.

Lees de one pager

 

 

Kernboodschap voor de sector

  • Informeer cliënten en fondsdeelnemers actief over het effect van het volgen van koolstofarme strategieën op het verwachte risico-rendementsprofiel van hun portefeuille.
  • Door de overstap naar groene activa om de koolstofbias van een portefeuille te verminderen kan het rendement dalen, maar ook de blootstelling aan klimaatrisico’s zal kleiner worden.

Meer weten?

Lees het paper Koolstofbias bij index-beleggen van Mathijs Cosemans en Dirk Schoenmaker – Rotterdam School of Management.

Netspar, Network for Studies on Pensions, Aging and Retirement, is een denktank en kennisnetwerk. Netspar is gericht op een goed geïnformeerd pensioendebat.

MEER OVER NETSPAR


Missie en strategie           •           Netwerk           •           Organisatie           •          Podcasts
Board Brief            •            Werkprogramma 2023-2027           •           Onderzoeksagenda

OVER NETSPAR

Onze partners

B20180327_logo_PGB-Pensioendiensten_grijswaarden
B20160708_aegon
B20160708_maastricht university
B20160708_B20160615_Stichting-van-de-Arbeid-logo
B20160708_radboud
Bekijk al onze partners