Hoe reageren arbeidsongeschikten op een hogere pensioengerechtigde leeftijd?
“60-plussers met arbeidsbeperking benutten resterende werkcapaciteit nauwelijks”
Een hogere AOW-leeftijd heeft positieve gevolgen voor arbeidsparticipatie van ouderen, maar leidt waarschijnlijk ook tot meer aanvragen voor arbeidsongeschiktheids- en werkloosheidsuitkeringen. Uit deze studie blijkt dat oudere werknemers die gedeeltelijk arbeidsongeschikt zijn, door de verhoging van de AOW-leeftijd eerder te maken krijgen met een volledige uitkeringssituatie. Financiële prikkels om door te werken hebben voor hen minder effect dan voor jongere gedeeltelijk arbeidsongeschikten. Ook hebben ouderen minder kans om weer aan het werk te komen dan jongeren. Een hogere mate van arbeidsongeschiktheid leidt voor hen tot meer inkomensverlies.

Kernboodschap voor de sector
- Beleid zou erop gericht moeten zijn om werken aantrekkelijker en de sociale zekerheidsprogramma’s (financieel) minder aantrekkelijk te maken.
- Flexibelere pensioenregelingen met mogelijkheden tot deeltijdpensioen kunnen hierin een belangrijke rol spelen.
- Aan de vraagkant kan worden gedacht aan maatregelen die het voor werkgevers aantrekkelijker maken om oudere werknemers met gezondheidsbeperkingen in dienst te nemen.
Meer weten
Lees het paper van Tunga Kantarcı (TiU), Jim Been (LEI) en Arthur van Soest (TiU) “Hoe reageren arbeidsongeschikten op een hogere pensioengerechtigde leeftijd?”