Hoe betrekken pensioenfondsen deelnemers bij hun maatschappelijk verantwoord beleggingsbeleid?

“Er bestaat geen one size fits all-aanpak”

Pensioenfondsen boeken steeds meer vooruitgang met maatschappelijk verantwoord beleggen (MVB). Dit komt door de toenemende nadruk in wet- en regelgeving op sociale, milieu- en governancefactoren en door bredere initiatieven zoals de VN Sustainable Development Goals (SDGs). De besturen van pensioenfondsen moeten tal van keuzes maken bij het formuleren van hun MVB-beleid. Hoe kunnen zij ervoor zorgen dat hun keuzes in het verlengde liggen van de voorkeuren van hun deelnemers? En hoe bepalen de pensioenfondsen wat die voorkeuren zijn en of ze veranderen?

Lees one pager

 

Kernboodschap voor de sector

  • Iedere deelnemerspopulatie heeft haar eigen kenmerken en er bestaat dus geen eenvoudige one size fits all-aanpak voor het bepalen van voorkeuren.
  • Ga met de deelnemers in gesprek over de dilemma’s rondom maatschappelijk verantwoord beleggen zodat ze meer begrip krijgen voor de gemaakte keuzes.

 

Meer weten?

Lees het paper ‘Hoe betrekken pensioenfondsen deelnemers bij hun maatschapppelijk verantwoord beleggingsbeleid?’ van Rob Bauer (Maastricht University), Reinout van Tuyll van Serooskerken (Achmea) and Eric Veldpaus (Institutional Benchmarking).

Netspar, Network for Studies on Pensions, Aging and Retirement, is een denktank en kennisnetwerk. Netspar is gericht op een goed geïnformeerd pensioendebat.

MEER OVER NETSPAR


Missie en strategie           •           Netwerk           •           Organisatie           •          Podcasts
Board Brief            •            Werkprogramma 2019-2023           •           Onderzoeksagenda

OVER NETSPAR

Onze partners

B20221103_Zwitserlevengrayscale
B20220412_SPIN_logo+naam_2xPMS_2_voettekst
B20210909_SPMS_logo download greyscale smaller
B20200924_Ortec Finance logo 250px_banner_small
B20210618_Achmea_logo_grey
Bekijk al onze partners