Alternatieven voor verplichtstelling: “Verplichte deelname aan pensioenregeling is houdbaar alternatief”

Verplichte deelname aan een bedrijfstakpensioenfonds is een van de sterke punten van het Nederlandse pensioensysteem. De huidige vorm – een gelijke pensioenregeling voor alle werkgevers en werknemers in een bedrijfstak, met een verplicht gesteld pensioenfonds als uitvoerder – staat echter ter discussie. Uit een analyse van mogelijke alternatieven blijkt dat bij verplichtstelling van een pensioenregeling, in plaats van het fonds, de contracts-vrijheid van sociale partners kan worden gerespecteerd en een toename van werknemers zonder of met een kwalitatief slechte pensioenregeling kan worden voorkomen.

Download de onepager

 

Beleidsimplicaties

  • Een vorm van verplichtstelling is nodig voor een goede pensioenregeling voor zoveel mogelijk mensen. Wat de beste vorm is, moet nog nader worden onderzocht.
  • Zorgen over houdbaarheid van de verplichtstelling i.v.m. het mededingingsrecht zijn niet meer van belang, wanneer de pensioenregeling in plaats van het fonds verplicht wordt gesteld.

Meer weten?
Download het paper “Alternatieven voor de huidige verplichtstelling van bedrijfstakpensioenfondsen” van Fieke van der Lecq en Erik Lutjens (VU Amsterdam).

Netspar, Network for Studies on Pensions, Aging and Retirement, is een denktank en kennisnetwerk. Netspar is gericht op een goed geïnformeerd pensioendebat.

MEER OVER NETSPAR


Missie en strategie           •           Netwerk           •           Organisatie           •          Podcasts
Board Brief            •            Werkprogramma 2023-2027           •           Onderzoeksagenda

OVER NETSPAR

Onze partners

B20180327_logo_PGB-Pensioendiensten_grijswaarden
B20160708_aegon
B20160708_maastricht university
B20160708_B20160615_Stichting-van-de-Arbeid-logo
B20160708_radboud
Bekijk al onze partners