Netspar Magazine 22: Big data en het pensioen van de toekomst

De razendsnelle ontwikkelingen op het gebied van big data, fintech en robo-advies, hebben steeds meer invloed op ons dagelijks leven, maar gaan ook in de pensioensector een grote rol spelen.

Netspar-partners verwachten dat met name het personaliseren van pensioenproducenten en pensioencommunicatie met behulp van Data Science een grote impact en een grote kans van slagen heeft. Tegelijk zijn er rond thema’s als risicomanagement, levensloopbestendig beleggen, privacy en de kloof tussen burgers die wel of niet mee kunnen met nieuwe ontwikkelingen nog veel vragen te beantwoorden.

Marike Knoef (LU) en Bas Werker (TiU) deden al een verkenning van de mogelijkheden van data science voor het pensioendomein. Zij zetten hun bevindingen beknopt op een rijtje in deze presentatie.

Leestips

Projecten

  • Op korte termijn start een projectgroep over ‘De veranderende rol van pensioenuitvoerders als gevolg van big data’, onder leiding van Bas Werker en Lans Bovenberg
  • Keuze en maatwerk in pensioen; Economische en juridisch aspecten en Data Science. Bas Werker, Bastiaan Starink, Wesley Kaufmann

Video
Femke de Vries (AFM):  “Netspar kan helpen met de vraag hoe we Big Data kunnen inzetten om de betrokkenheid van deelnemers te vergroten.”

Netspar, Network for Studies on Pensions, Aging and Retirement, is een denktank en kennisnetwerk. Netspar is gericht op een goed geïnformeerd pensioendebat.

MEER OVER NETSPAR


Missie en strategie           •           Netwerk           •           Organisatie           •          Podcasts
Board Brief            •            Werkprogramma 2023-2027           •           Onderzoeksagenda

OVER NETSPAR

Onze partners

B20160708_tilburg university
B20200214_BlackRock_BLK_eng_black_rgb_small
B20200104_RailOV_logoo.original.grijswaarden
Print
B20190823_mn-logo_small
Bekijk al onze partners