De nieuwe regels voor pensioencommunicatie in de praktijk

Nieuw model voor pensioencommunicatie leidt nauwelijks tot beter vindbare informatie

Pensioen 1-2-3, het nieuwe model voor pensioencommunicatie, leidt nog niet direct tot beter vindbare informatie over pensioenen. Ook de gebruiksvriendelijkheid kan beter. Dat blijkt uit een eerste analyse die Netspar-onderzoekers Leo Lentz en Henk Pander Maat kort na invoering van de nieuwe regels uitvoerden onder de twintig grootste pensioenfondsen van Nederland.

Lees het volledige persbericht en de Netspar Brief 

Deze Netspar Brief is onderdeel van het Netspar onderzoeksprogramma ‘Communication and Choice’.

Achtergrond

Financiële planning voor de oude dag krijgt vaak van individuen minder aandacht dan verstandig wordt geacht. Ook is er een groot verschil in kennis en kunde tussen afnemers en aanbieders van pensioenproducten. Er is dan ook een wettelijke zorgplicht.

Het oogmerk is om individuen beslissingen te laten nemen die het meest in hun eigen belang zijn en in elk geval evident slechte keuzes te vermijden. De belangrijkste middelen voor het invullen van deze zorgplicht zijn informatievoorziening aan en communicatie met het individu en de manier waarop het keuzeproces wordt ingericht.

Leestips

Lopende onderzoeksprojecten

Meer informatie

Voor meer informatie over het onderwerp Communicatie en Zorgplicht kunt u contact opnemen met programmacoördinator Arthur van Soest.

Netspar, Network for Studies on Pensions, Aging and Retirement, is een denktank en kennisnetwerk. Netspar is gericht op een goed geïnformeerd pensioendebat.

MEER OVER NETSPAR


Missie en strategie           •           Netwerk           •           Organisatie           •          Podcasts
Board Brief            •            Werkprogramma 2019-2023           •           Onderzoeksagenda

OVER NETSPAR

Onze partners

B20160708_dnb
svb
B20211216_shell download
B20160708_uva
B20200924_Ortec Finance logo 250px_banner_small
Bekijk al onze partners