Netspar Brief 20: Houdbaarheid pensioenen bij lage rente

Door de lage rente zal het vermogen van pensioenfondsen minder snel groeien. Bij een langdurig lage rente is het daarom in de toekomst nodig opnieuw te bepalen of meer inleg van deelnemers nodig is en of wellicht het pensioeninkomen omlaag moet worden bijgesteld. Dit blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van het CPB en Netspar: ‘Lage rente en de toekomst van pensioenen’.

Dit onderzoek kijkt naar verschillende mogelijkheden voor huishoudens om een te grote val van hun pensioeninkomen tegen te gaan. Een mogelijke aanvulling voor de huidige kapitaalgedekte aanvullende pensioenen zou een op omslagbasis gefinancierd loongerelateerd pensioen kunnen zijn (een notional defined contribution, ofwel NDC-pensioen). Daarnaast kunnen huishoudens ook meer sparen tijdens hun werkzame leven, investeren in onderwijs en duurzame inzetbaarheid en meer of langer werken.

Meer weten?

Download de Netspar Brief
Lees het Netspar achtergronddocument van Casper van Ewijk en Lex Meijdam, 2020, Optimale balans tussen omslagstelsel en kapitaaldekking voor pensioenen
Lees het CPB Achtergronddocument van Ciurila, N., 2020, The impact of a lower return on wealth on optimal wealth accumulation 
Lees het persbericht

Leestips

Netspar, Network for Studies on Pensions, Aging and Retirement, is een denktank en kennisnetwerk. Netspar is gericht op een goed geïnformeerd pensioendebat.

MEER OVER NETSPAR


Missie en strategie           •           Netwerk           •           Organisatie           •          Podcasts
Board Brief            •            Werkprogramma 2023-2027           •           Onderzoeksagenda

OVER NETSPAR

Onze partners

B20160708_university of groningen
B20160615_pggmgroengrijs_grijswaarden_small
B20211201_Cardano_Logo 2021_website
AFM logo 2023 zwart wit
Bekijk al onze partners