NETSPAR BRIEF 17: Eigen huis en pensioen als financieel lego
Veel Nederlanders bouwen vermogen op via hun pensioen en hun eigen woning, maar dit gebeurt doorgaans passief. Dit vermogen wordt opgestapeld en lang niet altijd op de gewenste momenten in het leven ingezet. Dat kan anders. Een actievere financiële planning binnen huishoudens wordt steeds belangrijker. De mogelijkheden om dergelijke financiële keuzes te maken, zijn echter nog beperkt en bovendien onbekend. De kansen en risico’s van verschillenden leen- en verkoopconstructies zijn complex en moeilijk te overzien voor consumenten. Daar staat tegenover dat woningeigenaren hun pensioeninkomen met wel 25% kunnen zien groeien als zij het vermogen dat nu in steen gebeiteld is eerder kunnen inzetten.
Legoblokken
Dirk Brounen (TiU), Eduard Ponds (TiU) en Niels Kortleve (PGGM) brengen in deze 17e Netspar Brief een aantal woning-pensioencombinaties in beeld. Zij bespreken welke mogelijke impact deze ‘financiële legoblokken’ hebben, als het gaat om meer flexibiliteit in de financiële planning. Met name de mogelijkheden om woningvermogen te verzilveren en wat hierbij de voor- en nadelen, kosten en risico’s zijn komen aan bod.
Lees het persbericht
Lees de Netspar Brief
Bekijk ook: Marike Knoef over de vermogensopbouw van Nederlandse huishoudens na pensionering
Leestips
- Pensioenaanvullingen uit het eigen woningbezit, Dirk Brounen, Eduard Ponds en Niels Kortleve (2019) LINK na publicatie paper (30-09)
- Towards integrated personal financial planning, Nitesh Bharosa, Marijn Janssen (2019)
- Optiewaarde in de levenscyclus: De waarde van flexibiliteit voor individuen bij het plannen van hun pensioen, Sonja Wendel, Bas Donkers, Benedict Dellaert (2018)
- De routekaart naar een meer integrale benadering van wonen, zorg en pensioen, Bart Boon, Casper van Ewijk, Eugene Rebers, Frits Bart, Lans Bovenberg, Michael Visser, Niels Kortleve (2016)
- De toereikendheid van pensioenopbouw na de crisis en pensioenhervormingen, Marike Knoef, Jim Been, Koen Caminada, Kees Goudswaard en Jason Rhuggenaath, 2017
- Welke keuzemogelijkheden zijn wenselijk vanuit het perspectief van de deelnemer? Casper Van Ewijk, Roel Mehlkopf, Sara van den Bleeken, Chantal Hoet, 2017.
- Internationale vergelijking van kapitaalgedekte pensioenstelsels.
Keuzevrijheid kan ruimer, risicodeling internationaal verschillend. Netspar Brief 3, Marcel Lever, Eduard Ponds, Ryanne Cox en Manuel García Huitrón, 2015