Online After Lunch Werkgroepbijeenkomst: Waarom sparen we zoveel in de tweede pijler?

Netspar organiseert deze online After Lunch Werkgroepbijeenkomst voor (medewerkers van) partners. Hierin presenteren onderzoekers nieuw pensioenonderzoek, ontvangen zij feedback en worden vragen beantwoord. Zo brengen we wetenschap en praktijk dichter bij elkaar.

In deze online After Lunch Werkgroepbijeenkomst door Dirk Bezemer (Rijksuniversiteit Groningen) hoort u meer over de redenen voor de groei van het pensioenvermogenVragen en input op dit lopende onderzoek zijn van harte welkom.

Er is in Nederland meer gespaard in de tweede pijler van het pensioenstelsel dan financieel noodzakelijk is voor de toekomstige uitbetaling van waardevaste pensioenen zonder stijgende premiedruk. De verklaring van deze puzzel ligt in performatieve dekkingsgraden, gebruik van pensioenmodellen waarin de kosten van sparen ontbreken, en de politieke economie van actoren in het pensioenstelsel. Omdat deze verklaring ook in het nieuwe stelsel geldig blijft, is te verwachten dat er te veel gespaard blijft worden.

Locatie: Tilburg University Seminar Room K834 Warandelan 2 5037 AB Tilburg

Netspar, Network for Studies on Pensions, Aging and Retirement, is een denktank en kennisnetwerk. Netspar is gericht op een goed geïnformeerd pensioendebat.

MEER OVER NETSPAR


Missie en strategie           •           Netwerk           •           Organisatie           •          Podcasts
Board Brief            •            Werkprogramma 2023-2027           •           Onderzoeksagenda

OVER NETSPAR

Onze partners

B20210618_Achmea_logo_grey
B20160708_universiteit utrecht
B20160708_erasmus
B20160708_ministeries
B20210909_SPMS_logo download greyscale smaller
Bekijk al onze partners