Online After Lunch Werkgroepbijeenkomst: “Voorzichtige investeringen voor deelnemers met onstabiele voorkeuren in een onzekere wereld”

Netspar organiseert deze online After Lunch Werkgroepbijeenkomst voor (medewerkers van) partners. Hierin presenteren onderzoekers nieuw pensioenonderzoek, ontvangen zij feedback en worden vragen beantwoord. Zo brengen we wetenschap en praktijk dichter bij elkaar.

In deze online After Lunch Werkgroepbijeenkomst door Nikolaus Schweizer (Tilburg University) komt u meer te weten over voorzichtige investeringen voor deelnemers met onstabiele voorkeuren in een onzekere wereld.

Dit onderzoek wordt uitgevoerd samen met Anne Balter (Tilburg University) en Rob van den Goorbergh (APG).

Vragen en input op dit lopende onderzoek zijn van harte welkom.

Deze bijeenkomst is in het Engels.

Een van de uitdagingen die de nieuwe Nederlandse pensioenwet met zich meebrengt, is het uitlokken en verwerken van risicovoorkeuren en risicocapaciteiten van deelnemers. In dit onderzoek geven we enkele antwoorden op twee nauw verwante vragen: Hoeveel personalisatie is nodig om bevredigende resultaten te bereiken? Hoe erg is het eigenlijk als de beleggingsstrategie van een deelnemer om de een of andere reden niet precies aansluit bij zijn voorkeuren?

Redenen voor een dergelijke mismatch kunnen veel verschillende dingen zijn: veranderingen in voorkeuren of gezinsinkomens, meetfouten, maar ook de groepering van iets verschillende deelnemers binnen een “risicoklasse”. We vinden dat levenscyclushulpprogramma’s verrassend robuust zijn voor variaties van de investeringsstrategie. Een belangrijke bron van uitzonderingen zijn onverwachte dalingen in de pensioenopbouw, bijvoorbeeld door arbeidsongeschiktheid, werkloosheid of ongepland deeltijdwerk.

Locatie: Tilburg University Seminar Room K834 Warandelan 2 5037 AB Tilburg

Netspar, Network for Studies on Pensions, Aging and Retirement, is een denktank en kennisnetwerk. Netspar is gericht op een goed geïnformeerd pensioendebat.

MEER OVER NETSPAR


Missie en strategie           •           Netwerk           •           Organisatie           •          Podcasts
Board Brief            •            Werkprogramma 2023-2027           •           Onderzoeksagenda

OVER NETSPAR

Onze partners

B20160708_university of groningen
B20160615_pggmgroengrijs_grijswaarden_small
B20211201_Cardano_Logo 2021_website
AFM logo 2023 zwart wit
Bekijk al onze partners