Online After Lunch Werkgroepbijeenkomst: Pensioenhervorming in Nederland

Tussen 14 september en 06 oktober organiseert Netspar een serie Online After Lunch Werkgroepbijeenkomsten voor (medewerkers van) partners, waarin onderzoekers nieuw pensioenonderzoek presenteren en vragen beantwoorden. Zo brengen we wetenschap en praktijk dichter bij elkaar.

Ed Westerhout (Fiscaal Instituut Tilburg, Tilburg University) presenteert het onderzoek dat hij samen met Eduard Ponds (Tilburg University) en Peter Zwaneveld (CPB) doet tijdens de Online After Lunch Werkgroepbijeenkomst op 17 september 2020.

Na jaren van discussie hebben de overheid en de sociale partners overeenstemming bereikt over een hervorming van het stelsel van aanvullende pensioenen. Belangrijke elementen van de hervorming zijn i) een versterking van de band tussen pensioenen en kapitaalmarktrendementen, ii) afschaffing van de doorsneesystematiek, en iii) introductie van de optie om bij pensionering een deel van het opgebouwde pensioenvermogen op te nemen. Dit paper beschrijft deze elementen van de hervorming en legt een relatie tussen deze elementen enerzijds en de problemen bij de pensioenen en ontwikkelingen in de pensioensector in de afgelopen 10 jaar anderzijds.

Locatie: Tilburg University Seminar Room K834 Warandelan 2 5037 AB Tilburg

Netspar, Network for Studies on Pensions, Aging and Retirement, is a thinktank and knowledge network. Netspar is dedicated to promoting a wider understanding of the economic and social implications of pensions, aging and retirement in the Netherlands and Europe.

MORE ABOUT NETSPAR


Mission en strategy           •           Network           •           Organisation           •          Magazine
Netspar Brief            •            Actionplan 2019-2023           •           Researchagenda

ABOUT NETSPAR

Onze partners

B20160708_tilburg university
B20200214_BlackRock_BLK_eng_black_rgb_small
B20160708_dnb
Print
B20190823_mn-logo_small
Bekijk al onze partners