Online After Lunch Werkgroepbijeenkomst: Het effect van Macroprudentiële Toetsingskaders op de hypotheekbeleggingen van pensioenfondsen en verzekeraars

Netspar organiseert deze online After Lunch Werkgroepbijeenkomst voor (medewerkers van) partners. Hierin presenteren onderzoekers nieuw pensioenonderzoek, ontvangen zij feedback en worden vragen beantwoord. Zo brengen we wetenschap en praktijk dichter bij elkaar.

In deze online After Lunch Werkgroepbijeenkomst door Mauro Mastrogiacomo (DNB, VU) hoort u meer over hypotheek beleggingen van pensioenfondsen en verzekeraars. Vragen en input op dit lopende onderzoek zijn van harte welkom.

Dit onderzoek wordt uitgevoerd samen met Yeorim Kim (VU) en Jasper Uhe.

Wij onderzoeken de oorzaak van de toename van de hypotheekbeleggingen door pensioenfondsen na de financiële crisis. We laten zien dat na de introductie van het nieuwe Financieel Toetsingskader (FTK) in 2015, fondsen die tijdens de crisis van 2008-2012 een grotere daling van de dekkingsgraad lieten zien, meer in hypotheken hebben geïnvesteerd. Een vergelijkbaar effect treed op  ook bij verzekeraars, maar vooral bij degenen die in een conglomeraat zitten met banken wiens macroprudentiële toetsingskader strenger werd.

Locatie: Tilburg University Seminar Room K834 Warandelan 2 5037 AB Tilburg

Netspar, Network for Studies on Pensions, Aging and Retirement, is een denktank en kennisnetwerk. Netspar is gericht op een goed geïnformeerd pensioendebat.

MEER OVER NETSPAR


Missie en strategie           •           Netwerk           •           Organisatie           •          Podcasts
Board Brief            •            Werkprogramma 2023-2027           •           Onderzoeksagenda

OVER NETSPAR

Onze partners

B20160708_tilburg university
B20200214_BlackRock_BLK_eng_black_rgb_small
B20200104_RailOV_logoo.original.grijswaarden
Print
B20190823_mn-logo_small
Bekijk al onze partners