Online After Lunch Werkgroepbijeenkomst: Geen pensioen en geen huis? Het effect van LTV-limieten op de vermogensopbouw van zelfstandigen.

Netspar organiseert deze online After Lunch Werkgroepbijeenkomst voor (medewerkers van) partners. Hierin presenteren onderzoekers nieuw pensioenonderzoek, ontvangen zij feedback en worden vragen beantwoord. Zo brengen we wetenschap en praktijk dichter bij elkaar.

In deze online After Lunch Werkgroepbijeenkomst door Mauro Mastrogiacomo (DNB/VU) hoort u meer over het effect van de LTV limiet op de kans dat een zelfstandige een huis koopt, mogelijk een alternatief voor zijn pensioen. Vragen en input op dit lopende onderzoek zijn van harte welkom.

Dit onderzoek wordt uitgevoerd samen met Cindy Biesenbeek (DNB).

Het kopen van een huis kan een aantrekkelijk alternatief zijn voor het sparen voor pensioen, zeker voor zelfstandigen die niet verplicht zijn om voor een beroepspensioen te sparen. Maar toegang tot de woningmarkt vereist een aanbetaling. We laten zien dat het effect van macroprudentiële maatregelen, met name de invoering van de LTV-limiet, voor zelfstandigen met een kredietbeperking negatief is geweest: hierdoor hebben ze een lagere kans om een huis te kopen.

Locatie: Tilburg University Seminar Room K834 Warandelan 2 5037 AB Tilburg

Netspar, Network for Studies on Pensions, Aging and Retirement, is een denktank en kennisnetwerk. Netspar is gericht op een goed geïnformeerd pensioendebat.

MEER OVER NETSPAR


Missie en strategie           •           Netwerk           •           Organisatie           •          Podcasts
Board Brief            •            Werkprogramma 2023-2027           •           Onderzoeksagenda

OVER NETSPAR

Onze partners

B20231704_DNB_Blacklogo
svb
B20211216_shell download
B20160708_uva
B20200924_Ortec Finance logo 250px_banner_small
Bekijk al onze partners