Online After Lunch Werkgroepbijeenkomst: Big Data in the pensions industry: architectures, techniques, tools and issues

Netspar organiseert deze online After Lunch Werkgroepbijeenkomst voor (medewerkers van) partners. Hierin presenteren onderzoekers nieuw pensioenonderzoek, ontvangen zij feedback en worden vragen beantwoord. Zo brengen we wetenschap en praktijk dichter bij elkaar.

In deze online After Lunch Werkgroepbijeenkomst door Seun Adekunle  (Maastricht University) komt u meer te weten over het gebruik van Big data in de pensioensector, er wordt gesproken over architectuur, technieken, tools en vraagstukken.

Vragen en input op dit lopende onderzoek zijn van harte welkom. Deze bijeenkomst is in het Engels.

Dit onderzoek wordt uitgevoerd samen met Arno Riedl (Maastricht University).

De pensioensector heeft te maken met omvangrijke en incrementele datasets. Dit vereist de toepassing van complexe gegevensanalysemethoden  variërend van individuele gegevens van zowel werknemers als gepensioneerden tot portfoliobeheer en andere soorten gegevens die uit verschillende bronnen moeten worden gebundeld.

Dit onderzoek geeft een overzicht van de literatuur en geeft een overzicht van de huidige stand van zaken en toekomstige kansen voor big data in het pensioendomein. Het onderzoekt de verschillende soorten big data die in de pensioensector worden gegenereerd en de bijbehorende data-analysemethoden. Het verkrijgt daarmee inzichten over de toepasbaarheid van de beschikbare big data-tools en de vraagstukken rond big data in pensioenen. De voordelen en uitdagingen van big data in de pensioensector worden besproken en onderzoekt de verschillende big data-technieken en -tools die in de pensioensector worden gebruikt en hun impact op prestaties en veiligheid en kansen voor verdere toepassing van big data in pensioenen.

Als zodanig hebben we 11 soorten pensioengegevens geïdentificeerd die kunnen worden geclassificeerd als big data en zes gebieden in de pensioensector waar big data-analyse van toepassing is om inzicht uit gegevens te halen. Een samenvatting van technieken en tools om big data-analyse te realiseren is besproken, samen met brede categorieën van uitdagingen en problemen met betrekking tot de acceptatie en inzet van big data-systemen in de pensioensector.

Dit onderzoek kan als startpunt dienen voor praktijkmensen en onderzoekers om inzicht te krijgen in de toepasbaarheid van big data in pensioenen.

Locatie: Tilburg University Seminar Room K834 Warandelan 2 5037 AB Tilburg

Netspar, Network for Studies on Pensions, Aging and Retirement, is een denktank en kennisnetwerk. Netspar is gericht op een goed geïnformeerd pensioendebat.

MEER OVER NETSPAR


Missie en strategie           •           Netwerk           •           Organisatie           •          Podcasts
Board Brief            •            Werkprogramma 2023-2027           •           Onderzoeksagenda

OVER NETSPAR

Onze partners

B20160708_tilburg university
B20200214_BlackRock_BLK_eng_black_rgb_small
B20200104_RailOV_logoo.original.grijswaarden
Print
B20190823_mn-logo_small
Bekijk al onze partners