Online After Lunch Werkgroepbijeenkomst: Arbeidsvraag en progressieve premies

Tussen 14 september en 06 oktober organiseert Netspar een serie Online After Lunch Werkgroepbijeenkomsten voor (medewerkers van) partners, waarin onderzoekers nieuw pensioenonderzoek presenteren en vragen beantwoorden. Zo brengen we wetenschap en praktijk dichter bij elkaar.

Sander Muns (Tilburg University) presenteert het onderzoek dat hij eind 2019 samen met Marike Knoef en Arthur van Soest (Tilburg University en Netspar) is gestart tijdens de Online After Lunch Werkgroepbijeenkomst op 15 september 2020 om 14.00 uur.

In het nieuw pensioencontract wordt de doorsneesystematiek vervangen door een leeftijdsafhankelijke (degressieve verwachte) pensioenopbouw met een leeftijdsonafhankelijke premie. Het voordeel hiervan is dat op iedere leeftijd de pensioenpremie en -opbouw met elkaar in lijn zijn (actuarieel fair). Een andere actuarieel faire optie was een leeftijdsafhankelijke (progressieve) premie met een leeftijdsonafhankelijke (verwachte) pensioenopbouw.

De gekozen premiesystematiek kan gevolgen hebben voor de arbeidsmarkt en de generositeit van pensioenregelingen. We beschrijven deze potentiële effecten op basis van de literatuur. Daarnaast schatten we met een vignettenonderzoek onder werkgevers de potentiële effecten op de vraag naar nieuw personeel en op bestaand personeel.

Locatie: Tilburg University Seminar Room K834 Warandelan 2 5037 AB Tilburg

Netspar, Network for Studies on Pensions, Aging and Retirement, is a thinktank and knowledge network. Netspar is dedicated to promoting a wider understanding of the economic and social implications of pensions, aging and retirement in the Netherlands and Europe.

MORE ABOUT NETSPAR


Mission en strategy           •           Network           •           Organisation           •          Magazine
Netspar Brief            •            Actionplan 2019-2023           •           Researchagenda

ABOUT NETSPAR

Onze partners

B20180327_logo_PGB-Pensioendiensten_grijswaarden
B20160708_aegon
B20160708_maastricht university
B20160708_B20160615_Stichting-van-de-Arbeid-logo
B20160708_radboud
Bekijk al onze partners