Een institutionele beleggersblik op de Nederlandse woningmarkt

Met name aan de vraagzijde bestaat er grote behoefte aan financiële producten die directe gevoeligheid hebben naar Nederlandse inflatie. Dit betreft bijvoorbeeld, maar niet alleen, pensioenfondsen die vaak verplichtingen hebben met reële garanties of verwachtingen. Zelfs indien er geen sprake is van formele reële garanties zal een reële beleggingsdoelstelling makkelijker te realiseren zijn indien reële producten verhandeld worden.

Binnen Europa is er een (beperkte) markt voor reële obligaties, maar deze is niet altijd voldoende liquide en er blijft sprake van een verschil in inflatieontwikkelingen tussen eurolanden. Om die reden is het van belang te onderzoeken in welke mate Nederlandse inflatie op dit moment al met bestaande instrumenten af te dekken is en welke additionele instrumenten mogelijk zouden zijn.

Bekijk paper

Netspar, Network for Studies on Pensions, Aging and Retirement, is a thinktank and knowledge network. Netspar is dedicated to promoting a wider understanding of the economic and social implications of pensions, aging and retirement in the Netherlands and Europe.

MORE ABOUT NETSPAR


Mission en strategy           •           Network           •           Organisation           •          Magazine
Board Brief            •            Actionplan 2023-2027           •           Researchagenda

ABOUT NETSPAR

Our partners

B20160708_tilburg university
B20200214_BlackRock_BLK_eng_black_rgb_small
B20200104_RailOV_logoo.original.grijswaarden
Print
B20190823_mn-logo_small
View all partners